Diatomisk molekyle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Diatomiske molekyler er molekyler, der kun findes naturligt i par, fordi de sætter sig sammen. "Di" betyder to på græsk, hvilket betyder, at det er to atomer der sætter sig sammen. Dette ses normalt i diatomiske gasser. Grunden til at atomerne i gassen sætter sig sammen er, at de i deres yderste skal kun mangler en elektron (e-), før skallen er fuld (med undtagelse af Oxygen). Visningen er (ved Hydrogen som eksempel) H=H. 2 Hydrogen-atomer har tilsammen to elektroner, som de "deles om". Der findes kun tre diatomiske molekyler i naturlig gasform: H2, O2 og N2 - Hydrogen (brint), Oxygen (ilt) og Nitrogen (kvælstof) henholdsvis.

Der findes syv kendte grundstoffer, der kan danne stabile diatomiske molekyler: De tre ovenstående plus Fluor (F2), Chlor (Cl2), Brom (Br2) og Jod/Iod (I2) (fra den halogene hovedgruppe i det periodiske system), som kun kan sætte sig sammen, når de bliver opvarmede og kommer i gasform.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg