Dickin-medaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dickin-medaljen

Dickin-medaljen (engelsk: Dickin Medal, formelt PDSA Dickin Medal) er en britisk medalje som tildeles dyr som i krig har ydet enestående indsats i militær- eller civilforsvarstjeneste.[1] Den blev indstiftet i 1943 af Maria Dickin (1870–1951), grundlægger af dyrevelfærdsorganisationen People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), og er opkaldt efter hende. Medaljen blev indstiftet for at hædre dyrs loyalitet og tjenestevillighed for mennesker i krig. Den kaldes også "dyrenes Victoriakors",[2][3] en henvisning til Victoriakorset, Storbritanniens største udmærkelse for tapperhed og mod.

Medaljen er beskrevet som et eksempel på antropomorfisme, hvor dyr tillægges menneskelige egenskaber som mod, tapperhed og indsatsvilje.[4]

Udformning[redigér | redigér wikikode]

Dickin-medaljen er i bronze og har en diameter på 36 mm.[5]avers står indskriften "For Gallantry" i stor skrift og "WE ALSO SERVE" i mindre skrift, alt i en laurbærkrans. Øverst står "PDSA".[1] Modtagerens navn, tildelingsdato og -grund påføres revers.

Medaljen er ophængt i et bånd i farverne grønt, brunt og lyseblåt. Farverne skal repræsentere vand, jord og luft.[1]

Tildeling[redigér | redigér wikikode]

Dickin-medaljen tildeles dyr som gør tjeneste i Storbritanniens væbnede styrker eller i landets civilforsvar.[1] Medaljen er tildelt for indsats under 2. verdenskrig og fortsatte de første efterkrigsår, før tildeling holdt op. Tildeling blev så genoptaget i 2000. Medaljen er derefter tildelt for tjeneste i blandt andet Bosnien-Hercegovina, Irak og Afghanistan.[6] I 2002 blev medaljen tildelt en redningshund og to førerhunde for indsats efter terrorangrebet mod World Trade Center i New York 11. september 2001.

Blandt modtagerne er brevduer, redningshunde og bombehunde. Medaljen er tildelt til sammen 32 duer,[7] 28 hunde,[8] tre heste[9] og en kat.[10]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d "PDSA Dickin Medal", PDSA.
  2. ^ "Military search dog to receive animals' Victoria Cross", Ministry of Defence, 8. februar 2010.
  3. ^ "Then Animals' VC", BBC Radio4, tekst og lyd.
  4. ^ Steven Johnston: "Animals in War: Commemoration, Patriotism, Death", Political Research Quarterly, årg. 65, nr. 2, 2012, s. 368f.
  5. ^ John W. Mussell (red.): Medal Yearbook 2013, Honiton: Token Publishing, 2012, s. 349.
  6. ^ "Krigshelt på fire bein hedret med medalje", NRK, 25. oktober 2012.
  7. ^ "PDSA Dickin Medal pigeons", PDSA.
  8. ^ "PDSA Dickin Medal dogs", PDSA.
  9. ^ "PDSA Dickin Medal horses", PDSA.
  10. ^ "PDSA Dickin Medal cats", PDSA.