Didrik Frisch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Didrik Frisch

Didrik Frisch by Theodor Hansen.jpg

Personlig information
Født 4. maj 1835Rediger på Wikidata
Slagelse KommuneRediger på Wikidata
Død 22. november 1867 (32 år)Rediger på Wikidata
FirenzeRediger på Wikidata
Dødsårsag KoleraRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Genre LandskabsmaleriRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Didrik Frisch (4. maj 1835 på gården Charlottedal ved Slagelse22. november 1867 i Florents) var en dansk landskabs- og dyremaler.

Frisch var søn af proprietær Constantin Frisch (1793-1865) og Marie Catharine født Tutein (1800-1871). Han gik i skole på Sorø Akademi, hvor tegnelæreren, landskabsmaler Hans Harder, blev opmærksom på hans talent og medvirkede til, at han uddannede sig til kunstner. Efter at have besøgt Kunstakademiets enskoler i København foretog han 1857 en kort rejse til Paris, samtidig med at han begyndte at udstille som figurmaler; men han gik snart over til at foretrække landskaber, hvori tit en smukt fortalt lille handling smeltede harmonisk sammen med landskabet, således i To gamle naboer får sig en aftensladder (1866). Men da dette billede fremkom, havde han allerede med forkærlighed vendt sig til dyreverdenen, også i forbindelse med landskab, hvortil han navnlig hentede stemningsfulde motiver fra Dyrehaven. I 1867 fik han Akademiets rejseunderstøttelse og var på vejen til Rom, da han i Florents, tilbragte et par måneder sammen med de jævnaldrende malere Otto Bache og L.A. Schou, inden Frisch og Schou begge blev angrebet af tyfus og kolera og døde med få dages mellemrum. Det var en lovende og fremadstræbende ung kunstner, hvis løbebane således uventet blev afbrudt.

Kilder[redigér | redigér wikikode]