Dilma Rousseff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hendes Excellence
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff 2011.jpg
Dilma Rousseff
36. præsident i Brasilien
Embedsperiode
1. januar 2011 – 31. august 2016
Vicepræsident Michel Temer
Foregående Luiz Inácio Lula da Silva
Efterfulgt af Michel Temer
Personlige detaljer
Født 14. december 1947 (73 år)
Belo Horizonte, Brasilien
Politisk parti Arbejderpartiet
Ægtefælle(r) Cláudio Galeno
Carlos Araújo
Børn Paula
Bopæl Brasilia
Uddannelses­sted Universidade Federal de Minas Gerais
Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Beskæftigelse Økonom
Religion Katolsk[1]
Underskrift Signature of Dilma Rousseff.svg
Links
Officiel hjemmeside

Dilma Vana Rousseff (brasiliansk potugisisk:ˈdʒiwmɐ χuˈsɛf; født 14. december 1947) er økonom, politiker og tidligere præsident for Brasilien. Hun er den første kvindelige præsident i Brasilien.

Hun blev valgt til præsident i 2010 og blev indsat i embedet den 1. januar 2011. Ved præsidentvalget den 26. oktober 2014 blev hun genvalgt med en kneben sejr over modkandidaten Aécio Neves.

Ifølge en populær undersøgelse foretaget af Datafolha Institute i 2017 vurderede 32% af de 2 781 respondenter Lula's regering som den regering, der registrerede den mest korruption i Brasiliens historie. Bag ham kommer Dilma Rousseffs regering, ifølge 22% af vælgerens mening.[2]

Ungdomsårene[redigér | rediger kildetekst]

Dilma Rousseff er datter af den bulgarsk-brasilianske advokat og iværksætter Pedro Rousseff (oprindeligt Pétar Russév) og læreren Dilma Jane Silva. Hun voksede op i et øvre middelklassehjem i Belo Horizonte.

Rousseff har en universitetsgrad i økonomi fra Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Som ung kvinde sluttede hun sig til de marxistiske geriljaer, der kæmpede mod det militære regime. På det tidspunkt var hun medlem af tre terrororganisationer: Colina (Comando de Libertação Nacional), VAR-Palmares (Vanguarda Armada Revolucionária-Palmares) og VPR (Vanguarda Popular Revolucionária).[3] Disse tre grupper var ansvarlige for mordet på 16 mennesker mellem 1968 og 1972, primært militært personel.[4] De begik også angreb og kidnapninger. Lederen af VAR-Palmares var Carlos Araújo, der skulle være hendes anden mand (Galeno, den første mand, deltog i kapring af et fly og gik i eksil i Cuba).[3] Som medlem af Colina hjalp hun med at planlægge tre bankrøverier.[5] I 1970-1972 blev hun fængslet, hvor hun blev tortureret i 22 dage.[3]

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi