Brasilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
República Federativa do Brasil
Brasiliens flag Brasiliens nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Ordem e Progresso
(portugisisk: Orden og fremskridt)
Nationalmelodi: Hino Nacional Brasileiro
Brasiliens placering
Hovedstad Brasilia
15°45′S, 47°57′W
Største by São Paulo
Officielle sprog Portugisisk
Regeringsform Føderal republik
Dilma Rousseff
Uafhængighed
 • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Portugal
7. september 1822
29. august 1825
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
8.547.404 km² (nr. 5)
0,65 %
Indbyggertal
 • Juli 2014 anslået

 • 2000 folketælling

 • Tæthed
 
202.656.788 (nr. 5)

191.762.000

22/km² (nr. 150)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2013 anslået
2.246 bio. USD (nr. 7)
15.034 USD (nr. 72)
Valuta Real (BRL)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC-2 til -5)
Ukendt (UTC)
Nationalt topdomæne .br
Telefonkode +55
Kendingsbogstaver (bil) BR
Luftfartøjsregistreringskode PP

Den Føderative Republik Brasilien (portugisisk: República Federativa do Brasil) er det største og befolkningsrigeste land i Sydamerika, arealmæssigt næsten på størrelse med USA. Landet dækker et stort område mellem Andesbjergene og Atlanterhavet og deler grænser med Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam og Fransk Guiana. Brasilien, der er navngivet efter det lokale brasiltræ, er rigt på naturressourcer. Der er store landbrugsområder og enorme regnskove.

Hovedstaden hedder Brasilia og de største byer er São Paulo og Rio de Janeiro. Andre store byer er Anapolis, Belem, Belo Horizonte, Campinas, Curitiba, Fortaleza, Goiania, Manaus, Porto Alegre, Recife, Salvador, Vila Velha og Vitória.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Brasiliens historie

Brasilien havde været beboet i mindst 6.000 år af halvnomadiske stammer, da det blev opdaget af portugisiske opdagelsesrejsende omkring år 1500. I de følgende tre århundreder bosatte portugiserne sig i landet og administrerede det som en indbringende koloni, der i vid udstrækning var baseret på slaveri. I 1808 flyttede Kong Johan 6. af Portugal, der var på flugt fra Napoleon, til Brasilien sammen med den kongelige familie og regeringen. Selvom de vendte tilbage til Portugal i 1821, medførte deres ophold i landet et stigende ønske blandt brasilianerne om at få selvstyre og i 1822 oprettede den daværende prinsregent Dom Pedro I det uafhængige Brasilianske Rige. Riget bestod indtil den næste kejser, Dom Pedro II, blev afsat i 1889 og en republikansk baseret føderation blev oprettet, kendt som den Første Brasilianske Republik.

I slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, tiltrak Brasilien mere end fem millioner europæiske og asiatiske immigranter. I dette tidsrum blev Brasilien også industrialiseret og begyndte at udnytte større dele af sine landområder. Det brasilianske demokrati blev udskiftet med et diktatur tre gange; 1930-1934 og 1937-1945 under Getulio Vargas, samt 1964-1985 under en række generaler udnævnt af militæret.

Brasilien var i 1980 i en dyb økonomisk og social krise på grund af landets store gæld, som betales af med en uforholdsmæssig stor del af bruttonationalproduktet[Kilde mangler], hvilket forhindrer stærkt tiltrængte investeringer og økonomisk vækst.

Brasilien er i dag (2010) iblandt landene med voksende økonomi, med stor udvikling af sit industrielle marked.

Stater[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Brasiliens delstater

Brasilien består af 26 stater (estados) og et føderalt distrikt (distrito federal):

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Brasiliens geografi
Nationalkongressen

Brasilien er kendetegnet ved den udbredte og lavtliggende Amazonas regnskov i nord, det store vådområde Pantanal i vest, og det mere åbne terræn bestående af bakker og mindre bjerge i syd, hvor størstedelen af Brasiliens befolkning er bosat, og som er landets landbrugsmæssige centrum. Langs Atlanterhavskysten er der flere bjergkæder, men landets højeste bjergtinder, Pico da Neblina (3.014 m) og Pico 31 de Março (2.992 m), ligger dog i staten Amazonas ved grænsen til Venezuela.

Større floder er Amazonfloden, verdens største flod målt efter vandmassen, Paraná-floden med sine imponerende Iguaçu-vandfald, samt Rio Negro, São Francisco, Xingu, Madeira og Tapajós.

Da Brasilien befinder sig ved ækvator er dets klima overvejende tropisk med få sæsonmæssige udsving, dog er den subtropiske sydlige del af landet mere tempereret, og der forekommer ind imellem frostvejr og snefald. Nedbørsmængden er stor i det fugtige Amazonas-bækken, selv om mere golde områder også findes, især i den nordøstlige del af landet.

OL 2016[redigér | redigér wikikode]

Rio de Janeiro Brasilien blev i 2009, i konkurrence med Chicago, Madrid og Tokyo udpeget som værtsby for Olympiske Lege i 2016. Det blev offentliggjort, 2. oktober kl. 18:56 ved IOC-topmødet 2009 i Bella Centeret i København.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Koordinater: 11°S 53°V / 11°S 53°V / -11; -53