Dirty Harry går amok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dirty Harry går amok
Overblik
Originaltitel Magnum Force
Dansk titel Dirty Harry går amok
Genre Actionfilm,
krimi-thriller Rediger på Wikidata
Instrueret af Action krimi
Manuskript af John Milius
Michael Cimino
Medvirkende Clint Eastwood
Hal Holbrook
Mitchell Ryan
David Soul
Felton Perry
Robert Urich
Tim Matheson
Fotografering Frank Stanley
Klip Ferris Webster
Musik af Lalo Schifrin
Produceret af Robert Daley
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato 25. december 1973
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 124 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Indtjening $39.768.000[1]
Fortsættes i Dirty Harry renser ud
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Dirty Harry går amok (originaltitel Magnum Force) er en amerikansk actionfilm fra 1973. Det er den anden film i Dirty Harry-serien med Clint Eastwood i hovedrollen som politimanden Harry Callahan. Den første film, Dirty Harry, udkom i 1971, og Dirty Harry går amok blev efterfulgt af Dirty Harry renser ud i 1976 og senere Dirty Harry vender tilbage i 1983.

Ted Post, der også instruerede Eastwood i tv-serien Rawhide og filmen Hang 'Em High, var instruktør på filmen. Manuskriptet blev skrevet af John Milius (som også omskrev manuskript til den oprindelige Dirty Harry-film) og Michael Cimino. Filmen inkluderer tidlige optrædener fra David Soul, Tim Matheson og Robert Urich. Med en spilletid på 124 minutter og er den længste af Dirty Harry-filmene.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

En selvtægts-gruppe klædt i politiuniformer har begyndt at myrde San Franciscos mest kendte gangstere. En efter en får kæltringene som er undsluppet tiltale, den straf de fortjener. Harry Callahan (Clint Eastwood) bliver sat på sagen og desto nærmere han kommer løsningen, skønner han, at hans eget liv er i fare. Efterhånden viser det sig at finskytter i politiets rækker står bag drabene, men det stopper ikke her.

Callahan bruger som altid sin .44 Magnum revolver til at håndhæve loven.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

I åbningsweekenden indspillede Dirty Harry går amok for $6.871.011.[2] I USA indspillede den for sammenlagt $44.680.473,[3] hvilket gjorde den mere succesfuld end den første film[4] og den sjettemest indbringende film i 1973.

New York Times kritikere som Nora Sayre kritiserede de modstridende moralske temaer i filmen, og Frank Rich mente at det "var det samme gamle materiale".[5] Pauline Kael, der har været en hård kritiker af Eastwoods arbejde i mange år, hånede hans præstation som Dirty Harry, og kommenterede at "Han er ikke en skuespiller, så man kan dårligt kalde ham en skidt skuespiller. Han ville blive nødt til at gøre noget, før at vi kunne opfatte ham som dårlig til det. Og skuespil er ikke krævet af ham i Magnum Force".[5] Rotten Tomatoes har samlet 20 anmeldelser og vurderet at 80% af dem var positive.[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Magnum Force (1973)". Box Office Mojo. Arkiveret fra originalen 17. december 2015. Hentet 26. maj 2014.
  2. ^ Munn, p. 142
  3. ^ "Magnum Force, Box Office Information". The Numbers. Arkiveret fra originalen 31. maj 2012. Hentet 11. februar 2012.
  4. ^ "Dirty Harry Franchise Box Office Information". Box Office Mojo. Arkiveret fra originalen 5. maj 2012. Hentet 11. februar 2012.
  5. ^ a b McGilligan (1999), p.236
  6. ^ "Magnum Force (2011)". Rotten Tomatoes. Flixster, Inc. Arkiveret fra originalen 23. oktober 2013. Hentet 29. august 2013.
Litteratur

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]