Diskussion:Æble

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Artiklen anfører et par dristige etymologiske tolkninger, således: Æbletræet var indviet til Apollon (muligvis en etymologisk sammenhæng med det engelske ord "apple").

Æble (sv. äpple, eng. apple, ty. Apfel) er et fællesgermansk ord og kan derfor ikke have nogen forbindelse med Apollon.

Hvad der anføres om lat. malus ser også sært ud, og der burde i det mindste citeres belæg herfor.

Sebastjan 16 juni 2005 kl. 08:00 (CEST)

Om malus, og teorien om at æblet er blevet til syndens frugt: Eftersom der ikke står noget i bibelen om at det specielt skulle være æblet der var den frugt som Eva og Adam tog en bid af, har det været diskuteret hvorfra denne ide stammer. Jeg tog oplysningen fra den engelske wikiside, og har nu hurtigt lige tjekket i to symbolleksika, begge nævner teorien.
Om Apple og Apollo så kan jeg ikke lige finde det sted hvor jeg læste det. Men om æblets etymologi nævnes også: af germansk apalja … oldsax. apala … indoeuropæisk abel. Den etruskiske variant af Apollo hedder Aplu.--Sophilia 16. jun 2005 kl. 10:44 (CEST)

Sammenskrivningsforslag[rediger kildetekst]

Jeg har foreslået at denne artikel skrives ind i artiklen: Almindelig Æble. Bl.a. på baggrund af at interwiki henvisningen fra denne artikel på tysk ender i et afsnit af den samme artikel, som henvisningen til Almindelig Æble henviser til. -Henrik Sørensen (diskussion) 22. okt 2016, 11:47 (CEST)

Omvendt så henviser interwiki på engelsk til to forskellige artikler, en om frugten og en anden om planten. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 29. apr 2020, 19:33 (CEST)