Diskussion:Assyrien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Bibelen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Bibelen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af bibelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Assur-bani-pal[redigér wikikode]

Hvad menes med bestå her?

I sine første år foretog Assur-bani-pal flere tog til Ægypten, som kostede store tab af menneskeliv, og det samme var tilfældet i de hårde kampe, som han der efter måtte bestå, dels med Babylon, hvormed han til sidst fik bugt, dels med Elam, hvis kraft også blev brudt. Morten Svensson (diskussion) 27. nov 2016, 19:19 (CET)

Salmonsen[redigér wikikode]

Jeg har vurderet at der fortsat er tekst der er afskrevet fra Salmonsen, jf. nedestående sammenligning.

22. mar 2018 Salmonsen
Efter Assur-bani-pal herskede endnu to konger i Assyrien, men vi ved intet nærmere om dem lige så lidt som om Assur-bani-pal’s sidste tid. Det er at formode, at de såkaldte skytiske indfald, bestående af nomader fra Mellemasiens stepper, som Herodot hørte om, har svækket Assyrien således, at riget til sidst blev et bytte for nabofolkene, der i bund og grund ødelagde de store og rige assyriske stæder. Folket rejste sig aldrig mere; også det assyriske sprog måtte snart vige for aramæisk. Landet benævnes af aramæerne Athuria, og det samme navn finder man også i de akhæmenidiske kongers indskrifter i Persien. Nærmere detaljer om rigets undergang, der nok fandt sted henved år 606 f.Kr., er ikke kendt.[13] Efter Assur-bani-pal herskede endnu to Konger i A., men vi ved intet nærmere om dem, lige saa lidt som om Assur-bani-pal’s sidste Tid. Det er at formode, at de saakaldte skytiske Indfald, bestaaende af Nomader fra Mellemasiens Stepper, som Herodot hørte om, har svækket A. saaledes, at Riget til sidst blev et Bytte for Nabofolkene, der i Bund og Grund ødelagde de store og rige assyriske Stæder. Folket rejste sig aldrig mere; ogsaa det assyriske Sprog maatte snart vige for Aramaisk. Landet benævnes af Aramæerne Athuria, og det samme Navn finder vi ogsaa i de akhæmenidiske Kongers Indskrifter i Persien. Det nærmere ved Rigets Undergang, der vel fandt Sted henved Aar 606, er os ikke bekendt.

--Kjeldjoh (diskussion) 7. maj 2018, 15:01 (CEST)