Diskussion:Bæver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Zoologi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Zoologi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af zoologirelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

er det ikke en myte at de vokser hele livet? ukendt bruger


Jeg vil gerne se en kildereference for at bævere skulle være det eneste pattedyr der har en kontinu vækst. Fedor 17. sep 2004 kl. 19:25 (CEST)


Haabet, lad være at indsætte en tekst om at siden er beskyttet, når den ikke er det.

Jeg har konsulteret forskellige opslagsværker, og ingen af dem siger noget om at bævere er anderledes end andre pattedyr mht. hvordan og hvornår de vokser. Jeg vil derfor fjerne oplysningerne om dette og tilbageføre artiklen.

Kontroversielle oplysninger bør kun indsættes hvis det drejer sig om teorier med i hvert fald en vis videnskabelig opbakning, og det skal i så fald ske med oplysning om hvem som har den pågældende opfattelse.

Dette er et leksikon over (aner)kendt viden, ikke over de enkelte redaktøreres personlige opfattelser og spekulationer.

Byrial 17. sep 2004 kl. 19:26 (CEST)


Hej, Byrial, vores ændringer kom vist lidt i carambolage, men håber du kan leve med artiklens indhold som det er nu... Fedor 17. sep 2004 kl. 20:20 (CEST)


I Tidliger perioder så blev bæverene 1,5m høje. 18. sep 2004 kl. 00:20 (CEST)


Det var en helt anden slægt og art, nemlig Castoroides ohioensis. Bare fordi den kunne blive stor, vil ikke sige at de har ubegrænset vækst. Elefanter bliver også store, men de har også begrænset vækst. Fedor 18. sep 2004 kl. 10:56 (CEST)


Jeg fik mailet et interessant billede, som jeg hermed gengiver til gavn for diskussionen om bæverens kropsvækst:

Fil:Baever.gif

Umiddelbart vil jeg mene at dette kurv viser at bæverens vækst når et loft efter et bestemt antal år ligesom alle pattedyr. Godt nok er den en lille smule stejl i den lange ende, men det mener jeg er normalt for pattedyr. Jeg vil undersøge det nærmere... Fedor 22. sep 2004 kl. 13:56 (CEST)

De pågældende referencer er følgende:

Aleksiuk, M., & Cowan, I. (1969). Aspects of seasonal energy expenditure in the beaver (Castor canadensis Kuhl) at the northern limit of its distribution. Canadian Journal of Zoology, 47, 471-481.

Aleksiuk, M., & Cowan, I. (1969). The winter metabolic depression in Arctic beavers (Castor canadensis Kuhl) with comparisons to California beavers. Canadian Journal of Zoology, 47, 965-979.

De beskriver således at bæverens vækst er sæsonbetinget og der nævnes ikke her eller nogen som helst andre steder at bæverens kropsvækst er kontiny i modsætning til andre pattedyr. Det eneste der gror kontinu hos bæveren er dens tænder... Fedor 22. sep 2004 kl. 14:05 (CEST)


Det er unormalt for et pattedyr at der en langsom tilvægst efter at den er næsten udvokset.

Navngivningen af uddøde dyr er noget problamatisk, da der på en og anden måde er en udvikling over tid og kan være et slægtskab med nutiden dyr. Haabet 22. sep 2004 kl. 17:38 (CEST)Fejlen fremkommer ved at man måller på en familie af bævere. Og de gamle bævere har haft mad nok, hvor de senere har sultet pågrund af overbefolkning. Det er altså rigtigt, at jeg har læst det et sted, men derfor er det alligevel forkert. De ældste er de største, men på af de gode kår i ungdommen. Naturen er ikke statisk, men forandre sig under indflydelse af Bævererne.

Haabet 22. sep 2004 kl. 19:02 (CEST)


I konklusion er der ingen underlæg for at bævere skulle have kontinu vækst. Fedor 29. sep 2004 kl. 22:07 (CEST)