Diskussion:Berlinmuren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Delstaten Berlins flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Berlin, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Berlin-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Uden overskrift[rediger kildetekst]

Jeg kan se, at Broadbeer har sat "oversæt resten" på afsnittet Murens fald. Mener du, at det tyske citat nødvendigvis skal oversættes? Det tænkte jeg faktisk ikke lige over, da jeg tog det fra no:Berlinmuren, hvor det ikke er oversat - men det er da vist helt rimeligt. Mon der er én, der kan/vil gøre det? --Brams 1. mar 2007 kl. 21:17 (CET)

Så vidt jeg kan se er teksten taget fra den norske wikipedia og er ikke oversat helt. Det tyske citat er jo netop et citat såå det skal ikke oversættes men evt. sættes ind i en <blockquote>. --Broadbeer 1. mar 2007 kl. 21:22 (CET)

Jeg har nu oversat de sidste rester - tror jeg nok - og har fjernet {{oversæt-resten}} og sat citatet i <blockquote>. --Brams 1. mar 2007 kl. 21:47 (CET)

English[rediger kildetekst]

Ingen skal bilde mig ind, at russerne kaldte berlinmuren Anti-Fascist Protective Rampart. De har formodentlig kaldt den noget lignende - på russisk. Kan en russiskkyndig rette dette? --Thathánka Íyotake 16. apr 2008, 00:38 (CEST)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Davepape slettede Image:Berlin-wall-dancing.jpg: [[Commons:Licensing|Copyright violation]]: AP photo, not work of US Government;

-- CommonsTicker 11. feb 2008, 11:14 (CET)

Billeder - hvordan[rediger kildetekst]

Jeg har et par billeder af Berlinmuren jeg selv har taget, blandt andet et der viser hvordan den var opbygget med flere mure og "ingenmandsland" osv. Hvordan ligger jeg dem op? Jeg får at vide at jeg skal være "registreret bruger" - men intet om hvad det betyder og hvordan man gør :-) --AarhusJ 5. maj 2008, 14:37 (CEST)[svar]

Prøv allerførst at kigge i dette galleriCommons, hvor der findes en masse billeder af Berlinmuren, og se om der ikke var et magen til. Ellers anbefales det at ligge alle billeder op der, husk at vælge en licensskabelon. --Hejsa 5. maj 2008, 14:47 (CEST)[svar]
Hej igen, tak for hjælpen. Jeg har kigget, mit billede er ikke repræsenteret i forvejen :-) Jeg er dog lidt i tvivlom hvad du mener, skal det forståes sådan at man kun kan uploade billeder på engelsk wikipedia, og at man så linker til dem fra danske sider? Mvh. --AarhusJ 5. maj 2008, 16:40 (CEST)[svar]
Som jeg har forstået det er Commons, hvor du i givet fald bør uploade til, en fælles selvstændig database og er ikke knyttet til nogen wikipedia. Teksten er bare tilfældigvis på engelsk, fordi det er nemmest. Det er blevet besluttet at det er nemmest at have billeder og lignende et fælles sted så man ikke skal lede alle de andre sprogs wikier igennem for at tjekke om der skulle være et billede man kan bruge. Du kan principielt godt uploade dit billede til den danske wikipedia, men du vil sandsynligvis blive bedt om at flytte det til commons eller nogen vil flytte det for dig. Santac 5. maj 2008, 16:48 (CEST)[svar]
(redigeringkonflikt)
Nej det er ikke kun den engelske du kan lægge op på, men billederne vil heller ikke virke på dansk Wikipedia, men Commons er lavet sådan at man kan bruge alle billederne på alle de forskellige sprogversioner, så det er bedre at lægge dem op der, så alle kan få glæde af dem. Commons er kun på engelsk fordi du ikke er oprettet som bruger endnu, og kan vælge dansk i indstillingerne :). --Hejsa 5. maj 2008, 16:52 (CEST)[svar]
Så lykkedes det (http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:BerlinWallBernauerStrasseMarch2005.JPG), tak for hjælpen, mvh --AarhusJ 5. maj 2008, 21:15 (CEST)[svar]

Snauet?[rediger kildetekst]

Hvad betyder "snauet"? ...og græsset mellem det mellemste og bageste var snauet. under afsnittet "Muren" og underemne "opbygning og konstruktion" linie 2 (Skrev Ellekaj (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Det lyder lidt norskt, det betyder kort, meget lavt. Jeg prøver lige at finde et godt dansk udtryk i denne sammenhæng Knud Winckelmann 22. sep 2009, 22:15 (CEST)
Ja, det er norsk. Det betyder i denne sammenhæng "kortklippet". At være "snau på håret" er at være (meget) kortklippet. Mvh --Nordfra (diskussion) 22. maj 2019, 12:40 (CEST)[svar]

12. august[rediger kildetekst]

Jeg har indsat den 12. august. Allerede før midnat var men begyndt med at opbygge muren.

Det er også 50 år siden nu, så måske kan vi give det lidt mere opmærksomheden?--
 •    Rodejong    ✉️ 👀 → 9. aug 2011, 14:31 (CEST)

Den militære trussel[rediger kildetekst]

Som artiklen fremstår nu, nævnes der ikke noget om den militære trussels-situation inden muren blev bygget. En betydelig mangel. RhinoMind (diskussion) 2. jul 2017, 23:38 (CEST)

Kildehenvisninger[rediger kildetekst]

Artiklen er blottet for "inline" henvisninger. Til gengæld indeholder artiklen utallige vurderinger og udsagn, uden kildehenvisning. Kunne være rart, hvis nogen har mulighed for at se på det. --Madglad (diskussion) 11. nov 2017, 07:16 (CET)

Det er muligvis mig, men jeg har svært ved at se, hvad et afsnit om "Tyskland og Europa" har i en artikel om Berlinmuren at gøre?
Afsnittet giver mening i en artikel om Tyskland, men handler jo slet ikke om Berlinmuren - ? Mvh --Nordfra (diskussion) 22. maj 2019, 12:42 (CEST)[svar]
Hele artiklen er meget ringe og ikke værdig som et Wikipedia opslag. Der er mange mangler. Udover manglende kildehenvisninger (til pålidelige og solide informative kilder), bærer artiklen også præg af essay. Må sige at jeg orker ikke selv at give mig i kast med at genskrive det hele til Wikipedia standard, men det er værd at notere sig manglerne og opgaverne, på den måde bliver det lettere at forbedre i små skridt. RhinoMind (diskussion) 22. maj 2019, 21:42 (CEST)[svar]
Hej igen. Jeg har nu tilføjet basal info omkring de sikkerhedsmæssige og militære aspekter omkring Berlinmuren og dens opførelse. Her har jeg benyttet førstehåndskilder i videst mulig udstrækning og kun tilføjet referencer med analytiske aspekter som ekstra sekundære referencer. Håber den stil kan fortsættes?
Der er stadig meget at gøre. Feks underemnnet om murspringere og dødsfald. Hele emnet om øst-flugt bør iøvrigt også belyses mere og det store komplicerede emne om relokering af tyskere i efterkrigstiden bør helt klart inddrages. (se Fordrivelsen af tyskere efter 2. verdenskrig). RhinoMind (diskussion) 13. nov 2019, 02:26 (CET)

Om drab og dødsfald[rediger kildetekst]

Der er for nyligt tilføjet noget info vedrørende skuddrab og antal døde i forbindelse med flugt over Berlin muren. Disse tal er overdrevne og ikke det som ZZF (Zentrum für Zeithistorische Forschung) har udmeldt. Det er langt fra alle dødsfaldene under flugtforsøg over Berlin Muren som kan relateres til skud. Temmelig mange døde af helt andre årsager, indimellem selvforårsaget af de hjemmestrikkede flugt-apparater der blev prøvet af. Det gælder eksempelvis nedstyrt af selvbyggede balloner, f.eks. i el-ledninger, død efter spring eller hop fra stor højde, utæt dykkerudstyr, ramt af tog, mv.. Tag et kik på den engelsk Wikipedia om situationen

List of deaths at the Berlin Wall.

I øvrigt bør det i sammenhæng med flugt nævnes at det var muligt at krydse til Vest Berlin for Østtyskere. Man skulle ansøge om det hos myndighederne og kunne så krydse efter en godkendelse. RhinoMind (diskussion) 9. okt 2019, 23:49 (CEST)