Diskussion:Bertolt Brecht

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tysklands våben Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyskland, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tysklandrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Denne artikel er en del af WikiProjekt Mellemkrigstiden, et forsøg på at forbedre artikler om Mellemkrigstiden på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Eksil i Danmark[rediger kildetekst]

I artiklen står der: Eksiltiden tilbragte han på Langeland i Danmark (1933-1939), men på Karen Michaelis står der: I 1908 byggede de huset ”Torelore” på Thurø, og her tilbragte de somrene sammen indtil skilsmissen i 1911. Herefter benyttede Karen Michaëlis huset som helårsbolig, hvor hun i årene op til 2. verdenskrig gav husly til en lang række tyske emigranter på flugt for nazismen, bl.a. Helene Weigel og Bertolt Brecht., dette bekræftes på kvinfo: http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/1437/origin/171/

Hvor opholdt Brecht sig under sin eksil i Danmark? --Villy Fink Isaksen 23. maj 2008, 21:27 (CEST)[svar]

Svaret er fundet - se artiklen. --Villy Fink Isaksen 23. maj 2008, 22:30 (CEST)[svar]

Ville det være på sin plads at tilføje at Paul Hüttel spiller Herbert Schmidt i serien Matador, en afbilding af Bertolt Brecht? TherasTaneel 23. okt 2010, 18:53 (CEST)

Bertold eller Bertolt[rediger kildetekst]

Overskríften siger -t, navneangivelsen -d?188.179.123.130 18. nov 2016, 17:17 (CET)

Se den rettede artikel (og de:Bertolt Brecht). --Madglad (diskussion) 18. nov 2016, 17:30 (CET)

Infoboks: Hæder[rediger kildetekst]

@Weblars: Hvorfor er dette felt fjernet? --Madglad (diskussion) 16. nov 2017, 05:54 (CET)

Feltet "Udmærkelser" var udfyldt fra wikidata med indholdet "Международная Сталинская премия «За укрепление мира между народами», DDRs nationalpris". Jeg kunne have forsøgt at oversætte det, men det var ikke den eneste "udanske" tekst fra wikidata. Også felterne "Kendte værker" og "Medlem af" indeholdt udenlandske navne. Det var altså dovenskab fra min side, at jeg undgik wikidatas oplysninger for disse tre felter, hvilket enten kan gøres ved at slå de pågældende felter fra vha. parameteren ingen_wikidata eller ved at udfylde den modsvarende parameter for feltet. Jeg er i øjeblikket ved at kigge nogle af de infobokse igennem, hvor wikidata-parameteren er lig "alle" og ingen_wikidata ikke er udfyldt, dvs at infoboksen henter alt hvad der er tilgængeligt fra wikidata.--Weblars (diskussion) 16. nov 2017, 09:38 (CET)

For kort og indholdsmæssige problemer[rediger kildetekst]

Det nemme først: Artiklen er for kort, og ja rigtigt gættet, tysk Wikipedia har en bedre artikel om ham. Det ville jo være ideelt hvis nogen havde tid til at oversætte denne, det ville også kunne løse andre problemer.

Infoboksen indeholder uden kilde påstanden "Politisk parti Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands". Her vi igen ude i at man ikke bevidstløst skal tage alle data fra WD. Brecht har i en periode omkring 1919 tjent penge ved at skrive teateranmeldelser til en USPD-ejet avis i Augsburg. Hvis han har været medlem af USPD, har det været ganske kortvarigt, idet partiet kun eksisterede i omkring 5 år. Der er i hvert fald ingen indikation af at han har været partipolitisk aktiv, men det er velkendt har han senere stod nær KPD. Den fjerner jeg gerne når jeg får tid, med mindre nogen kommer mig i forkøbet.

Det let førstehåndsforskningslignende og tendentiøse afsnit "Beskyldninger" indledes med sætningen:

Historikeren Bent Jensen skriver i bogen Stalinismens fascination og danske venstreintellektuelle, at Brecht ifølge antikommunisten Arthur Koestler var "en helt igennem kynisk og menneskeforagtende person".

Nu er Bent Jensen jo selv mere kendt som anti-kommunist end som historiker, og det er da også i den sammenhæng afsnittets kritik skal ses.

Senere i afsnittet:

Jensen omtaler ikke, at Brecht nogle dage efter opstanden skrev

Det er sådan set ikke Wikipedias rolle at begynde at reflektere over hvad folk ikke skrev. Hvis der nogen, der videnskabeligt har beskrevet Bent Jensens polemik mod Brecht, er det relevant at omtale dette. Bent Jensens politiske kritik af Brecht er for så vidt uden encyklopædisk relevans, i hvert fald i Brecht-artiklen, måske kan den passe ind i Bent Jensen-artiklen. Tysk Wikipedia har intet tilsvarende afsnit. Jeg påtænker at slette afsnittet og se om jeg kan indpasse det i Bent Jensen (historiker), med mindre der er forslag til hvordan det kan omskrives til et objektivt og encyklopædisk afsnit med bedre kilder. --Madglad (diskussion) 28. aug 2020, 15:12 (CEST)