Bertolt Brecht

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eugen Berthold Friedrich Brecht
Aktiv 20. århundrede
Bundesarchiv Bild 183-W0409-300, Bertolt Brecht.jpg
Bertolt Brecht, 1948
Område Forfatter og systemkritiker
Født 10. februar 1898
Død 14. august 1956 (58 år)
Litterær bevægelse Socialismen
Har påvirket Arthur Adamov

Eugen Berthold Friedrich Brecht (10. februar 1898 i Augsburg, Bayern14. august 1956 i Berlin) var tysk dramatiker, forfatter og systemkritiker. Brecht var marxist igennem det meste af sit liv.

I modsætning til mange andre avantgardekunstnere i sin samtid havde Brecht ingen intentioner om at ødelægge kunsten som institution. Han håbede på at redefinere teateret ind i en ny, socialistisk kontekst i forlængelse af sin marxistiske forståelse af verden. I den forbindelse blev han en vigtig aktør og debattør i den æstetiske diskussion i sin samtid sammen med Adorno, Lukács, Bloch og Walter Benjamin, som han udviklede et nært venskab med.

Bertolt Brechts opsætninger er bl.a. kendetegnet ved, at publikums spontane tilkendegivelser var tilladt og forventedes for på denne måde at tydeliggøre den dialektiske udviklingsteori.

Han var gift med Helene Weigel.

Bertolt Brecht havde en del venskabelige bekendtskaber i Danmark i form af danske dramatikere, journalister og forfattere og aflagde jævnligt besøg i København. Brecht og hans familie boede i Svendborg fra 1934-1939.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]