Diskussion:Christiansø Pastorat

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

https://sogn.dk/christiansoe/fakta-om-sognet/, Dipsacus fullonum? --Druidsaki (diskussion) 28. jul 2019, 12:29 (CEST)

Ertholmene er ikke del af nogen kommune. Øgruppen administreres direkte af Forsvarsministeriet (https://fmn.dk/omos/forsvarsministeriet/Pages/christiansoe-ministeriets-rolle.aspx)
Flere kilder: https://www.christiansoe.dk/livet-pa-oen/administration/ https://www.dr.dk/nyheder/regionale/bornholm/danmarks-oestligste-punkt-svaert-faa-lov-til-bo-paa-christiansoe http://denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_geografi/Bornholm/Ertholmene --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. jul 2019, 13:17 (CEST)
Det er jeg med på. Men på sognets hjemmeside fremgår det, at sognet (og pastoratet) på den ene eller anden måde sorterer under Bornholms Regionskommune. De tre sognepræster bor og præstegården ligger på Bornholm, og de er ansat i Kirkeministeriet, ikke Forsvarsministeriet. Jeg mener derfor, at pastoratet som geografisk og kirkelig enhed hører under Kirkeministeriet og ligger i kommunen, mens administrationen af kirken hører under Christiansø Administration. --Druidsaki (diskussion) 28. jul 2019, 13:20 (CEST)
Det er ikke afgørende at præsterne bor udenfor pastoratet. Er der ikke også andre pastorater som betjenes af præster fra andre steder? Pastoratet omfatter Christiansø Sogn, og det sogn er ikke del af nogen kommune. Danmarks Statistik bruger den fiktive betegnelse "Christiansø Kommune" i sin opgørelse af befolkningstal i sogne i statistikbanken (https://www.statistikbanken.dk/KM1 - jeg gætter på det er fordi deres IT-system kræver et kommunenavn). Og i øvrigt er alle præster i Folkekirken ansat under kireministeriet. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 28. jul 2019, 13:35 (CEST)
Det ligner at dette pastoratet deler præster med Ibsker-Svaneke-Bodilsker Pastorat - det normalte det er samme pastorat - men det er det ikke her. Det kan være øens specielt status, som kan spille en rolle. --Steen Th (diskussion) 28. jul 2019, 13:55 (CEST)
Ja, lagde mærke til det samme. Jeg mener fortsat, at sognet/pastoratet er hjemmehørende i kommunen, som det også fremgår på sognets hjemmeside. Ingen af de anførte henvisninger modsiger (for mig at se) dette, men peger blot på, at Ertholmene administrativt hører under Forsvarsministeriet. Men jeg bøjer mig - og tilføjer muligvis en formulering, der eksplicit angiver, hvorfor der ikke er anført en kommune. --Druidsaki (diskussion) 28. jul 2019, 14:12 (CEST)