Diskussion:Differentialregning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Det var vist mig der, uden at være logget ind, udvidede artiklen om differentialkvotient, og som det fremgår af diskussionssiden til den artikel, opdagede jeg først efter at have udvidet artiklen, at vi også har nærværende artikel. Så jeg foreslog allerede dengang at skrive disse to artikler sammen. Kort sagt: Jeg er er med på en sammenskrivning. — Peo 26. jul 2005 kl. 01:16 (CEST)

Jeg er enig[redigér wikikode]

Jeg er i gang med at revidere det topic der hedder differentialregning, efter som der både er kvalitetsmærket, og at jeg også personligt finder beskrivelsen en anelse utilstrækkelig. Angående sammensmeltningen af de to emner må de jo siges at være meget nært beslægtet, så heller ikke jeg vil stå i vejen for en eventuel sammensmeltning. Onkel Tuca 26. jul 2005 kl. 10:18 (CEST)

Artiklen kunne nok med fordel indledningsvis forsynes med en kort, relativt letforståelig definition af, hvad det hele handler om. Lidt i stil med fx Nudansk Ordbog, der skriver: "en metode i matematikken til beregning af hvordan meget små, variable forskelle mellem matematiske størrelser indvirker på hinanden".--Heelgrasper 26. jul 2005 kl. 10:23 (CEST)

Forslag til sammenskrivningen[redigér wikikode]

Teksten samles i Differentialregning, og Differentialregning ender med at blive et redirect hertil. Nærværende artikel indleder med en forklaring (om end jeg tror jeg kan gøre det lidt mere pædagogisk end Nudansk Ordbog), som bringer begrebet differentialkvotient "på banen", og så bruger den tekst og illustration der for tiden findes i differentialkvotient-artiklen. Derefter kan vi hægte den matematiske definition med grænsevlærdi på, hvorefter der er lagt op til eksemplerne på differentialkvotienter af forskellige funktioner, og de regneregler der gælder for sum, differens, produkt og kvotient af to funktioner.

Jeg giver mig i kast med at foretage ovenstående ændringer. I mellemtiden har I andre chancen for at komme med jeres indvendinger imod det — jeg tjekker lige tilbage her inden jeg trykker "Gem"... — Peo 26. jul 2005 kl. 15:42 (CEST)

Nu har jeg skrevet de to artikler sammen her, og #redirect'ed Differentialkvotient hertil. Rediger, retabler eller ryk op med rode hvis I er utilfredse... :-) — Peo 26. jul 2005 kl. 21:28 (CEST)

Hej Peo
Tro mig, eksemplet med skatten i forhold til en indtjent krone, gjorde det for første gang forståeligt for mig, hvad disse matematiske begreber handler om - og kan bruges til. Tak for en god og velskrevet artikel (som forresten følger godt i tråd med dine øvrige arbejder)!
Mvh.--Sten Porse 26. jul 2005 kl. 21:42 (CEST)
Tak for komplimenten — jeg insisterede overfor mig selv på at der skulle være sådan et eksempel som "alle" mennesker kan forholde sig til - og noget tyder på at jeg har ramt plet. Jeg skal prøve at holde stilen :-) — Peo 26. jul 2005 kl. 21:55 (CEST)