Diskussion:Don Giovanni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Italien Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Italien, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Italien-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Østrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Østrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Østrigrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Tager jeg helt fejl, hvis jeg mener, at det var Lorenzo da Ponte, der skrev teksten til Don Juan, og at Mozart kun skrev musikken?--B.A.C. 27. jan 2006 kl. 13:27 (CET)

Det fremgår også af en:Don Giovanni, jeg tilføjer lige en notits i artiklen.--B.A.C. 27. jan 2006 kl. 13:29 (CET)
Det er korrekt at da Ponte skrev librettoen, og Mozart musikken. Men jeg vil ikke gå med til at Mozart kun skrev musikken. Musikken er ikke noget "ekstra", som kanel man strør på grøden :) -- Sebastjan 27. jan. 2006 kl. 13:35 (CET)
Det kan vi hvist godt blive enige om ;-) spørgsmålet er, om vi burde flytte artiklen til originaltitlen Don Giovanni? Eller benytte den danske titel.--B.A.C. 27. jan 2006 kl. 13:37 (CET)
Personlig vil jeg stremme for Don Giovanni - i dag opføres og indspilles denne opera på originalsproget (og desuden er navnet "Don Juan" uegnet til at synges!). Sebastjan 27. jan. 2006 kl 13:40 (CET)
Det ville også give plads til en artikel om legenden Don Juan, hvis der ikke er nogle protester, vil jeg flytte artiklen.--B.A.C. 27. jan 2006 kl. 13:42 (CET)

Jeg er i tvivl om relevansen af tekstblokken Et andet element som også skal fremhæves.... Er den en generel beskrivelse af Mozarts operadramaturgi? Hvorfor nævnes Figaros Bryllup her - artiklen er om Don G.? Havde jeg forstået teksten ville jeg have forsøgt at gøre den lidt lettere at læse.--Staunited 19. maj 2007 kl. 19:49 (CEST)

Desuden er omtalte bidrag subjektivt, hvilket er i strid med Wikipedias regler. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 19. maj 2007 kl. 19:57 (CEST)
På mig virker det ikke subjektivt på den regelstridige måde; det kan dække over en nyttig dramaturgisk analyse, som trænger til en omformulering - forudsat den er specifik for Don G.--Staunited 19. maj 2007 kl. 20:03 (CEST)
Jeg har forsøgt at gøre Et andet element som også skal fremhæves... mere læseligt. Mozart og Da Ponte skrev sammen tre operaer Così Fan Tutte, Figaros Bryllup og Don Giovanni. For at minimere recitativerne lod Mozart flere synge sammen, så operaen ikke blev "afbrudt" fordi handlingen skulle følge med. Figaros Bryllup bliver måske også nævnt da Don Giovanni mod slutningen bliver underholdt med "Non Più Andrai" fra Figaros Bryllup Papageno 13. aug 2008, 22:27 (CEST)