Diskussion:Dualisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Til Randale: Du forveksler muligvis Sokrates' og Platons dialektik med deres dualisme. Dialektikken er det som Hegel bygger videre på, mens dualismen var noget han forkastede. Hegels system er en 'absolut idealisme'. Men bortset fra det: velkommen til! Det er dejligt at se andre, som vil/kan hjælpe til på de filosofiske sider. :-) --Anjoe (Anders) 7. aug 2005 kl. 16:36 (CEST)

Jo, tak, jeg gør mit bedste... Men til diskussionen: Dialektikken i det antikke Grækenland har jeg altid kun forstået som en der direkte gik på "samtalen" eller "dialogen". Platons dialektik har jeg kun kendt som den samtaleform han foretrak - altså dialogen. I deres væsen minder de naturligvis om hinanden, men så vidt jeg ved brugte han den ikke særligt i sin filosofi, som Hegel gør.
Jeg synes derimod der er flere ligheder mellem Platons dualisme og Hegels idealisme. Platon forestiller sig to verdener, hvor den "menneskelige"/materielle verden udvikles i ideernes verden. Samme koncept bygger Hegel sin idealisme på: Han siger, at en ideel verdensånd dels udvikler sig og dens udvikling afspejles på den materielle verden - menneskene, staten osv. Den tyske wikipedia skriver sådan her om den Tyske Idealisme (hvis du forstår tysk): "Im weiteren Sinn reicht der Idealismus bis in die Philosophie der Antike zurück. Vor allem auf Platon und seine Ideenlehre ist hier zu verweisen." -- Randale 7. aug 2005 kl. 17:30 (CEST)
Du har ret i at der er store linjer fra Sokrates/Platon til Hegel, men det er ikke relevant at nævne dem her under dualismen, da lighederne ikke går på denne. Jeg er ikke ekspert i nogle af filosofferne, men helt generelt, så er det svært at gruppere antikke filosoffer under de moderne sjæl-legeme-skillelinjer. Hoveddiskussionen hed dengang som bekendt almenbegreb vs. fænomen (universaliestriden), som ikke er fuldt identisk med den anden diskussion. Mht. fænomenerne er Platon desuden splittet på spørgsmålet om deres selvstændige eksistens (se fx Politikens Filosofi Leksikon, som du nok har (under 'Platon')): "Fænomenverdnen er if. idélæren kun virkelig i det omfang, den har del i ideerne; men alligevel synes enkelttingene at være noget mere og andet, som ikke blot er ingenting."). Vi burde derfor endda holde os fra med overbevisning at kategorisere Platon som den første dualist i sjæl-legeme-debatten (selvom han værdi-mæssigt selvfølgelig opdeler verden i to dele - en ophøjet og en uværdig, hvilket bl.a. Nietzsche giver ham hug for). Mvh./--Anjoe (Anders) 7. aug 2005 kl. 20:04 (CEST)
Ok, det kan vi godt blive enige om. --Randale 7. aug 2005 kl. 20:18 (CEST)

Kristendom[redigér wikikode]

Der findes også dualisme i kristendommen. Se fx 'dualisme' i GADs bibelleksikon hilsen glenn

ISBN 978-87-12-04053-8 ? TherasTaneel (diskussion) 16. sep 2013, 14:12 (CEST)