Diskussion:Fornuft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Emblem-star.svg Artiklen Fornuft har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 41, 2020.

Stock post message.svg Huskeliste for Fornuft: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Descartes-citatet fra Anden Meditation er førstehåndsoversat. Den 'professionelle' oversættelse fra DET lille FORLAG bør anvendes (og kildeangives som sådan), hvis nogen ligger inde med den
  • Det samme gælder de to Hume-citater fra, der burde kunne findes på dansk i kompendiet Undersøgelser
  • Nogle få andre begreber (hovedsageligt i forbindelse med Habermas og Foucault) er førstehåndsoversat - disse er markeret med <!-- kommentarer herom -->, som kan slettes såfremt det kan bekræftes at autoritative kilder anvender disse oversættelser
  • Find et præcist citat til Aristoteles' Etikken-citat
  • Kilder mangler nogle steder. --Inc (diskussion) 19. apr 2020, 10:08 (CEST)
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Bemærkninger til oversættelsen[rediger kildetekst]

Bemærk at denne artikel konsekvent oversætter 'reasoning' til 'ræsonnementer', da reasoning i denne sammenhæng forstås som "anvendelsen af fornuften til at ræsonnere sig frem til en slutning gennem ræsonnementer". Det er måske en smule krøllet, men så vidt jeg ved findes der ikke et direkte dansk ord for "reasoning" ('ræsonnering' er ikke et ord). Ordet "rationalitet" og "rationel" er søgt undgået, og i stedet oversat til "fornuft" og "fornuftig" så langt det har været muligt, da der er lidt uklarhed omkring hvad 'rationel' indebærer (og vores artikel om rationalitet sucks) --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 26. dec 2016, 16:00 (CET)

Jeg har i øvrigt skippet en masse ting i afsnittet om relaterede begreber, da det for mig virkede som om det kørte lidt for meget ud af en tangent om hvad de selv indebar, og ikke havde nok med fornuft at gøre. I det hele taget er dette ikke en 1:1-oversættelse så meget som en kritisk gennemgang af den engelske artikel. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 26. dec 2016, 16:01 (CET)

Kommentar flyttet fra artikelteksten[rediger kildetekst]

Den her definition af begrebet "fornuft" kører helt af sporet i den første del af beskrivelsen. Da fornuften lignes med videnskabelige discipliner såsom filosofien etc., hvor der anvendes etablerede metoder til undersøgelsen af fænomener der har videnskabelig interesse - men fornuften benytter sig ikke af bevidstgjordte videnskabelige metoder - rettere kan fornuften nok forstås som en tilegnet fundamental menneskelig evne til at forstå og håndtere væren i verden. En evne som gennem socialiseringsprocesser og den almene civiliseringsproces hos de fleste mennesker dannes løbende når mennesket opnår indsigter i, forståelser af og følgende evner til at handle socialt og acceptabelt/"passende" i praktisk, moralsk og etisk forstand i et givent samfund i situationer hvor mennesket udfordres på sin umiddelbare evne til at, som før nævnt, at handle i udfordrende eller teknisk krævende situationer.

Fornuften er derfor ikke en klart bevidstgjordt evne til at kunne handle passende og når mennesker handler "fornuftigt", er der absolut ikke tale om at deres handlinger er på nogen måde er "verificerede" (da det er et sprogligt udtryk der udtrykker at noget er sandt eller i det mindste godkendt af andre potentielt akademisk orienterede mennesker - og fornuft har intet at gøre med begrebet sandhed og ej heller kan en "fornuftig handling" verificeres af andre, da der med passende rimelighed kan siges kun at eksistere sandheder og absolutter indenfor religioner. Og når udtrykket "verificere" anvendes - så er det aldrig indenfor religioner, kun videnskaber. I dag benytter vi udtrykket "evidens" i Danmark - hvilket trods ordets engelske betydning som er "bevis", ikke har en hujende flapfis at gøre med et reelt, endegyldigt og uomtvisteligt bevis på noget som helst - men det kan være det indtil videre bedste og mest kvalificerede bud på en godt efterprøvet mulig forklaring - derfor kan et videnskabeligt bud på en forklaring af et givent fænomen være troværdigt og synes fornuftigt, men aldrig, aldrig kan det verificeres. (Skrev 87.49.146.173 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)