Diskussion:Gorm den Gamle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

For tidligere diskusissioner, se Diskussion:Gorm den Gamle/arkiv

Gorm konge gjorde kumler (minder) disse efter Thyra sin kone Danmarks bod.

Er der enighed om hvordan dette skal tolkes? Refererer Danmarks bod til Gorm, eller til Thyra? Er traditionen om at Thyra byggede Dannevirke baseret alene på denne tekst?

Sebastjan

Hvorfor kaldes Gorms kone Thyra? det er forkert!!!

På den lille Jellingsten står:

KURMR KUNUKR

KARDI KUBL DUSI

AFT DURUI KUNU

SINA TANMARKAR BUT

Kong Gorm gjorde denne kubl

efter Torvi sin kone

Danmarks bud

Gorms kone hed TORVI. --Gerhard schleu 30. okt 2009, 16:51 (CET)

En meget fremmelig konge ...[redigér wikikode]

<<Ud fra disse tekster kan vi altså udlede, at Gorm den Gamle var gift med Thyra og far til Harald Blåtand. Det antages, at Gorm ved sin død blev begravet i gravkammeret i den nordlige gravhøj i Jelling, og senere blev overflyttet til en grav i kirken. Træ fra gravkammeret er dateret dendrokronologisk. Det viste sig, at det var fældet sent på året 958. Meget tyder altså på at Gorm er blevt begravet det år. Et skelet, der kan være Gorms, er fundet ved en udgravning i kirken, og en undersøgelse af det har vist, at han ved sin død var mellem 35 og 50 år gammel. Udover at være far til Harald Blåtand havde Gorm den Gamle to børn, Knud Dane-Ast, som blev dræbt under at vikingetogt, og Gunhild, født ca. 900 og ifølge overleveringen myrdet på Harald Blåtands foranledning.>>


Hvis Gorm den Gamle er fader til Gunhild , født ca. 900 , må han været MEGET fremmelig , da hans alder oplyses til "mellem 35 og 50 år" ,og død i 958 ??? Ja , ja , disse Vikinger kan ting vi stadig kan lære af :-)

Mvh. jørn

Kong Gorm død i 958, knoglerne i kirken taler om en person ikke ældrer end 50 år, derfor kan Gorm ikke være født før 908, hvis det er hans knogler. Men hvorfor kalder man ham "den gamle". Er det p.g.a.hans alder eller fordi han var den ældre af to forskellige Gorm? Kan det være muligt, at Gorm, nævnet på den lille Jellingsten, er en anden Gorm, som nævnes på den store Jellingsten. Hvor gammel blev Harald Blåtand? Blev han 50 år gammel? Han død i 987 - minus 50 = 937. Gorm blev konge 936 og død 958. Dermed var Harald kun 21 år gammel han blev kong af Danmark? Meget usandvanlig for datidens tradition. Hvor meget kan man stole på den viden, som der i brede kredse hersker nogenlunde konsensus om?--Gerhard schleu 1. nov 2009, 10:27 (CET)

Den korte version er, at sammenligner man kronologien på det skelet, der blev fundet i Jelling Kirke (og som, hvis det var Gorm den Gamle, ville være født mellem 908 og 918 - taget Gorms dødsår i betragtning) og så det vi kender til fra summen af skriftlige kilder om Gorm og hans familie (far, ægtefælle og børn) og den dermed forbundne kronologi, så kan disse to historieopfattelser eller historieversioner ikke bringes til at matche hinanden!Ole Ryhl Olsson (diskussion) 11. mar 2013, 11:24 (CET)
Til Jørn: Det må være den samme Gorm på begge Jellingsten, da der på begge sten også nævnes en Torvi.
Og til det sidste: Det er værre endnu. Saxo fortæller at Gorm døde før Tyra. Og en gavsten siger at Torvi døde før Gorm. Altså må Gorm haveværet gift to gange. Eller det er to forskelige Gorm-er?Jesper7 (diskussion) 11. mar 2013, 11:08 (CET) (Flyttet lidt på Jespers indlæg for at tydeliggøre, hvem der har skrevet hvad, --Arne (Amjaabc) (diskussion) 11. mar 2013, 11:21 (CET))
Som jeg skrev, det var den korte version, jeg refererede - der er naturligvis MANGE mellemregninger for at vi kan nærme os noget, der kunne betragtes som et "sandt og fyldestgørende" billede af Gorm den Gamle.Ole Ryhl Olsson (diskussion) 11. mar 2013, 11:24 (CET)

Snorri Sturlason[redigér wikikode]

Snorri Sturlason kalder ham Gorm Hardeknudsøn. Derfor antages det, at han var søn af Hardeknud. Jeg har tilladt mig at fjerne denne tekst, da den oplysning stammer fra en fejlagtigt afskrift af Adam af Bremen-Jesper7 (diskussion) 10. mar 2013, 20:13 (CET)

Ordlyde forkert[redigér wikikode]

Denne tekst: "Det skyldes, at han er den første konge, der nævnes i samtidige, danske kilder, nærmere betegnet de to runesten i Jelling." Lyder forkert nærmere betegnet omkring "samtidige". Nu jeg ikke den bedste i dansk men er der andre der kan kigge på det? --Janrc (diskussion) 15. apr 2013, 10:37 (CEST)

Indholdet er helt forkert, både Sigtryg og Gnupa nævnes på runesten.Jesper7 (diskussion) 16. apr 2013, 08:03 (CEST)
Du har ret. Jeg har ændret formuleringen. hilsen Rmir2 (diskussion) 16. apr 2013, 09:43 (CEST)

Hovedstad?[redigér wikikode]

"Gorm den Gamle var en dansk konge, som regerede fra Jelling"

At kongerne regerede fra et sted eller en by er en misforståelse. Kongerne rejste rundt i riget og spiste skaterne. Og kongen hold samtidigt højeste ret.Jesper7 (diskussion) 16. apr 2013, 16:23 (CEST)

Jeg skal ikke gøre mig klog på, i hvilken grad Gorm rejste sit rige rundt, men vi kan i hvert fald sige, at Jelling betød noget ganske særligt og det er nok ikke helt ved siden af at sige, at Jelling var et kongesæde, og ikke bare en tilfældig kongsgård blandt mange kongsgårde. Hvis vi ser på de utrolige monumenter, som Gorm og hans søn Harald lod opføre i Jelling så kan vi vel ikke andet end komme til den konklussion, at dette sted betød mere for familien/kongemagten, end andre steder. Og fordi vi skriver, at en konge regerede fra et givent sted, så er det jo ikke det samme som at betragte stedet som en "hovedstad" i moderne forstand.Ole Ryhl Olsson (diskussion) 16. apr 2013, 18:29 (CEST)
Det er rimeligt at Jelling var kongesæde om vinteren. Men det giver et forkert indtryk at han sad på en trone og regerede der fra. Området må helt være blevet ødelagt da alt mulden blev skrallet af og lavet til gravhøje. Jeg ved ikke Saxo ved ikke noget om at Gorm war knyttet til JellingJesper7 (diskussion) 16. apr 2013, 19:13 (CEST)
Der er meget, Saxo ikke ved - eller skriver.Ole Ryhl Olsson (diskussion) 16. apr 2013, 19:21 (CEST)