Diskussion:Hæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Skulle denne side springe videre til den udmærkede artikel Hær? (skrev Poul G)

Nej - denne side handler om den landbaserede del af Danmarks forsvar, artiklen Hær handler mere generelt om hære. --Palnatoke 5. okt 2005 kl. 10:01 (CEST)

Forældet[redigér wikikode]

Nedlæggelsen af HMAK ligger et stykke tilbage nu... --Palnatoke 8. aug 2009, 21:43 (CEST)

BEfamlingsmænd[redigér wikikode]

BEfamlingsmænd

Jeg vil gerne beklage brugen af, den for nogen, nedsættende omtale af Befalingsmænd. jeg har været i forsvaret rimelig længe, og den sad åbenbart på rygraden.

så til alle der måtte føle sig ramt eller trådt på, vil jeg meget gerne undskylde, det var ikke ment ondskabsfuldt eller nedsættende. --Julle 26. nov 2009, 13:46 (CET)

Krig mod Rusland?[redigér wikikode]

Der står "De største krige har været territoriale krige med Sverige, Rusland, " i artiklen. Jeg spørger dumt: Har den danske hær været i krig (med eller uden territoriale mål) med Rusland? Jeg kan ikke huske noget i den retning. Normalt sloges man med svenskerne og de sloges igen mod russerne, så en krig Danmark-Rusland lyder lidt sært. Jeg kan i hvert fald ikke huske noget om en sådan krig (ud over Frikorps Danmark, men det var jo ikke den danske hær). Er der nogen, der kan opklare dette? Ditlev Petersen (diskussion) 30. dec 2013, 00:12 (CET)

Der står ikke mod, men med. :-) Oftest betyder det det samme, men man kan godt konstruere sætninger, hvor "med" og "mod" har modsatrettede betydninger. Det kunne tænkes, at der et sted i redaktionsprocessen har været en sådan, længere, sætning involveret. --Palnatoke (diskussion) 30. dec 2013, 08:51 (CET)
Da jeg i sin tid skrev sætningen var den sakset fra en-wiki - en hurtig søgning på milhist.dk siger den er god nok[1]. Det kan diskuteres hvorvidt det egentlig var en krig, men der forelå en krigserklæring fra Zaren i 1762 med efterfølgende følinger mellem danske og russiske styrker. Dog blev krigen hurtigt afblæst. Mvh MTLarsen (diskussion) 30. dec 2013, 11:25 (CET)
Så der har nok været en enkelt krig om det holstenske arvespørgsmål, hvor de to lande har været på hver sin side, men tydeligvis ikke en af de største krige. Der skal nok omskrives. --Palnatoke (diskussion) 30. dec 2013, 11:51 (CET)
Ok! Nu har jeg fundet den. Tsar Peter 3. (fra Gottorp) vil føre krig mod Danmark, men inden det bliver alvor, bliver han afsat og myrdet (af gemalinden, Katharina den Store?).Ditlev Petersen (diskussion) 30. dec 2013, 18:30 (CET)

HOK blevet til HST?[redigér wikikode]

Jeg ser, at der i infoboksen laves en henvisning til Hærstaben (HST), men som reelt henviser til Hærens Operative Kommando (HOK). Jeg har selv været meget i tvivl om, hvorvidt HST er fortsættelsen af HOK. For taler:

  • HST har næsten samme opgaver som HOK, omend nogle områder er beskåret.
  • HST består i udgangspunktet af personel fra HOK - næsten alle er genplaceret i organisationen.
  • HST har overtaget HOK mærke.

Til gengæld taler en række forhold også for, at der er tale om en ny enhed, som dog har arvet meget fra HOK:

  • HST er en del-stab i Værnsfælles Forsvarskommando, og har dermed ikke samme selvstændighed som en operativ kommando havde.
  • Forsvaret har officielt omtalt det som nedlæggelse og etablering, ikke som et navneskifte.

For mig - og det er vist mig som har lavet det fleste redigeringer på området - har de sidste argumenter været stærkest. Og jeg har dermed omdannet HOK til en historisk enhed, mens der endnu ikke er skrevet om HST. Men det tog lidt overvejelser, og jeg er ikke afvisende for at gå den anden vej. Hvis vi vælger den anden løsning, bør artiklen om HOK flyttes til HST, idet HOK kan redirecte til et passende underafsnit. -- Poul G disk. 14. dec 2014, 14:14 (CET)

Hej Poul G. Min mening var at Hærens Operative Kommando-artiklen skulle have et mindre afsnit om Hærstaben, indtil den fik sin egen artikel. Subsidiært kan Værnsfælles Forsvarskommando-artiklen indeholde et afsnit om Hærstaben. Men hvis nogen vil skrive en Hærstaben-artikel over stubniveau, så fint med mig. --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 15. dec 2014, 03:22 (CET)
Øhh? Er en forkert blå link bedre end en korrekt rød? Der er allerede en (rød) henvisning til HST i HOK-artiklen. HST har endnu ikke ytret sig så meget, at der kan skrives en meningsfuld artikel om den. Men måske kunne den redirect'e til et afsnit i VFK - bare ind til der bliver noget at skrive. -- Poul G disk. 15. dec 2014, 15:15 (CET)
Hærens Operative Kommando er stadigvæk kendt af folk, så linket til HOK og teksten "Den 1. oktober 2014 blev Hærens Operative Kommando nedlagt…overgik til Hærstaben" er IMHO bedre end et rødt Hærstaben. Dit forslag om et link til VFK er ligesågodt, især hvis der tilføjes lidt tekst:
  • Hærstaben i Karup – generalmajor Hans-Christian Mathiesen.
    • Opstiller og udvikler landmilitære styrker, men har ingen operative…
Hvad der præcist skal stå, ved du nok bedre. --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 15. dec 2014, 17:19 (CET)

Noter[redigér wikikode]