Diskussion:Hardeknud (Knud 1.)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  • Denne Hardeknud kendes kun fra ynger yngre afskrifter af Adam af Bremens krønike. De ældste har navnet Hardegorn søn af Svend, hvad det så end må betyde. Adam siger ikke noget om at Hardegorn er konge, men kan har kun to år at være konge i Da Gnupa bliver døbt i 934 og Gorm får besøg i 936 og i den tid skal der også være plads til Sigtrygs korte regerings periode.
  • Knud 1. må være enten Gnupa eller Guthfrith Alias Hardicnut, Canute og Guthred. konge af Harderne i East Anglia ca. 881 til 895. Han nævnes af Adam af Bremen i formen Hardechnud.


Se Diskussion:Knud 3. Hardeknud --Palnatoke 23. jun 2005 kl. 18:13 (CEST)


Én af de norske kongesagaer omtaler i øvrigt en episode, hvor Harald Blåtand i vrede over at være blevet afkrævet en del af magten i Danmark af sin brorsøn anfører, at hverken kong Gorm eller kong Hardeknud delte magten i riget med nogen. Og selvom sagaerne er notorisk vanskelige at bruge som historiske kilder, er det yderst sjældent at de er i direkte modstrid med de faktiske forhold på så centrale områder.

Nu nævter Roskilde krøninken at Gorm delte magten med Harald Blåtand og at Harald Blåtand delete maget med Svend. Kilden til sagernes Hardeknud er sikkert Adam af Bremen. Dels kender Saxo en ligende historie som ud fra sammenhængen foregår i England. Der er nok en historisk kærne men den er sammen sat til kendelighed.Haabet 12. aug 2005 kl. 23:54 (CEST)

QA[redigér wikikode]

Artiklen er snakkende, handler egentlig ikke om titelpersonen og trænger generelt til... nåja, sletning. Eller oprydning, hvis nogen skulle have tiden og energien. --Palnatoke 27. okt 2005 kl. 11:40 (CEST)

Der er en hel del gætværk (bl.a. fødselsår, start på "regeringstid") uden noget som helst kildebelæg overhovedet, specielt for en mand som vi bogstaveligt intet ved om bortset fra navnet. --dllu 17. apr 2007 kl. 18:14 (CEST)
Hvorfor i alverden er der både denne artikel og en Knud 1.? Valentin 13:43, 24. maj 2007 (CEST)
Undskyld, jeg burde selv have gættet hvorfor. Jeg ved ikke nok om Middelalderen, men skal vi ikke bare lade "Knud. 1" være en redirect hertil? Når det her problem er løst må resultatet meget gerne indarbejdes på disambig. siden Knud. Valentin 13:49, 24. maj 2007 (CEST)

Undskyld, MEN hvad med ham her: Knud 3. Hardeknud (1020-42), konge af Danmark 1035-42, af England 1040-42. Som søn af Knud 2. den Store overtog han ved faderens død den danske trone, mens halvbroderen Harald Harefod blev konge af England. Ved dennes død i 1040 blev Knud 3. også engelsk konge, men døde allerede to år senere i London. Han blev gravsat ved sin faders side i Winchester. ??? Jan Eskildsen87.57.197.134 16. dec 2009, 10:47 (CET)

skod-artikel[redigér wikikode]

Denne artikel er under et hvert lavmål. Adam nævner et ord, og det bliver til to ord i afskrifterne og tilsidst til en lang artikel fyldt med vrøvl.Jesper7 (diskussion) 7. maj 2013, 09:49 (CEST)

Et hovedproblem ved denne artikel er, at den langt hen ad vejen slet ikke er en dansk artikel men derimod en ukritisk import af tekst/informationer fra norsk Wikipedia, hvor der er en længere tekst om denne konge, ganske uden referencer, kildehenvisninger eller noter. Hovedparten af dette indhold blev importeret til wikipedia.dk i december 2006, og der er tilsyneladende ikke rigtig nogen her i Danmark, der siden da har taget sig sammen til for alvor at gøre noget ved dette.Ole Ryhl Olsson (diskussion) 7. maj 2013, 11:05 (CEST)

Er man opmærksom på dette: http://www.medievalhistories.com/airdeconut/ som også kan ses om talt her: https://en.wikipedia.org/wiki/Airdeconut 87.57.198.152 19. okt 2015, 11:43 (CEST)JE