Hardeknud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
(Knud 3.) Hardeknud (dansk)
Harthacnut (engelsk)
Coin danish and english king Harthacnut, Hardeknut (1018-1042).jpg
Mønt præget for Hardeknud
Konge af Danmark
Regerede 12. november 10358. juni 1042
Forgænger Knud 2. den Store
Regent Knud 3. Hardeknud
Efterfølger Magnus den Gode
Ægtefælle Ingen
Børn Ingen
Fulde navn Hardeknud Knudsen
Hus Jellingdynastiet
Far Knud den Store
Mor Emma af Normandiet
Født 1018
Død 8. juni 1042
Lambeth
Hvilested Winchester Cathedral

Hardeknud (Knud 3.) (10188. juni 1042) var søn af Knud den Store og Emma af Normandiet. Han var konge af Danmark 1035-1042 og af England 1040-1042.

Ved Knud den Stores død i november 1035 var den syttenårige Hardeknud allerede blevet indsat som sin fars stedfortræder i Danmark. Der opholdt han sig også, da nyheden om faderens død nåede frem, og englænderne valgte straks Hardeknuds ældre, men illegitime halvbror Harald Harefod til regent i Hardeknuds sted. Samtidig kastede nordmændene det danske herredømme af sig og indsatte den purunge Magnus som konge. Hardeknud kunne derfor frygte et angreb fra Norge og turde ikke forlade Danmark. Magnus og Hardeknud kom imidlertid overens og besluttede at den længstlevende skulle arve både Danmark og Norge.

Så kom nyheden om, at den "stedfortrædende" regent Harald havde ladet sig vælge til konge i England. Den samtidige Angelsaksiske Krønike skriver, at Hardeknud blev "forsaget fordi han opholdt sig for længe i Danmark", og Harald Harefod havde ydermere en stærk hær i ryggen.

Hardeknud blev rasende over halvbroderens forræderi, og ikke alle i England var glade for valget. Ærkebispen af Canterbury vægrede sig ved at krone ham, men gav efter i 1037, da Hardeknuds tilhængere blev nedkæmpet og hans mor Emma fordrevet til Flandern.

I 1039 følte Hardeknud sig imidlertid så sikker i sadlen, at han bød leding for at sejle til England og fravriste Harald Harefod kronen. Han sejlede først med 63 skibe til Brugge for at besøge sin mor, og mens han opholdt sig i Flandern, kom der bud fra England om, at Harald Harefod var død d. 17. marts 1040. Hardeknud blev straks tilbudt kronen, og han landede med sin flåde ved Sandwich d. 17. juni 1040. Ude af stand til at hævne sig på halvbroderen på anden vis lod han Haralds lig grave op og kaste i en mose, og Hardeknud giver indtryk af at savne sin fars ubestridelige format. Hans mest omtalte handling som konge af England var at hæve skatterne voldsomt for at betale sin flåde, og et oprør mod de høje skatter blev knust i byen Worcester, som på det nærmeste blev udslettet. Ligeledes blev byen Watford - i dag en forstad til London - grundlagt af Hardeknud, da han i 1045 fik opført et fort her. Navnet stammer fra det danske "fort."

I 1041 inviterede den ugifte og barnløse Hardeknud sin halvbror (Emmas og Ethelreds søn) Edward hjem fra Normandiet og gjorde ham til sin arving. Året efter døde han (den 8. juni) vistnok under et bryllup. Den Angelsaksiske Krønike fortæller, at "han døde mens han stod med sin drik. Pludselig faldt han til jorden med voldsomme krampetrækninger". Nogle har gættet på at der måske var mere end vin i bægeret, men det er aldrig blevet bekræftet.

Hardeknud blev kun 23 eller 24 år. Krøniken skriver om ham, at "i hele sin kongetid udrettede han intet, der var en konge værdigt".

I 2015 kom det frem, at Hardeknud muligvis døde af Brugadas syndrom[1].

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Foregående: Konge af Danmark
1035-1042

Konge af England
1040-1042
Efterfølgende:
Knud 2. den Store
(10191035)
Harald Harefod
(10371040)
Magnus den Gode
(10421047)
Edvard Bekenderen
(10421066)
Hardeknuds anetavle
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gorm den Gamle
 
 
 
 
 
 
 
Harald Blåtand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thyra Dannebod
 
 
 
 
 
 
 
Svend Tveskæg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Mistivoj ?)
 
 
 
 
 
 
 
Gunhild? eller Tove af Danmark?[1]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Knud den Store
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Siemomysł
 
 
 
 
 
 
 
Mieszko 1. af Polen?[2]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gunhild af Polen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hardeknud
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rollo
 
 
 
 
 
 
 
Vilhelm 1. af Normandiet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poppa af Bayeux
 
 
 
 
 
 
 
Richard 1. af Normandiet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sprota
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emma af Normandiet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gunnora, hertuginde af Normandiet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. ^ Runestenen Sdr. Vissing 1
  2. ^ Thietmar af Merseburg