Gnupa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnupa
Konge af Danmark
Forgænger Olaf
Regent Gnupa
Efterfølger Sigtryg
Ægtefælle Asfrid Odinkarsdatter
Børn Sigtryg
Fulde navn Gnupa Olavsøn
Dynasti Olav-dynastiet
Far Olaf
Født Muligvis Sverige

Gnupa Olavsøn også kaldet Chnob var konge i Danmark i en kort periode i starten af det 10. århundrede. Han var muligvis konge sammen med Gurd i starten af sin regeringstid.

Gnupa hørte til Olav-dynastiet, der erobrede den danske trone i slutningen af det 9. århundrede. Gnupa bliver første gang nævnt på to runesten ved Hedeby. På begge sten står næsten samme tekst nedskrevet: "Asfrid Odinkarsdatter, gjorde disse kumler efter kong Sigtryg, hendes og Gnupas søn. Gorm ristede runerne" Deraf ved man, at Gnupa har været gift med Asfrid Odinkarsdatter og fik sønnen Sigtryg. Man ved dog ikke, hvorfor Asfrid har valgt at lave 2 sten.

Indskriften på stenene passer meget godt med den krønike Adam af Bremen skrev med Svend Estridsen som kilde. Han nævner nemlig "Olaph" som far til Gurd og "Chnob" og at "Sigerich" er Gnupas søn. Man er ikke helt sikker på, hvor stort Gnupas og hans søn Sigtrygs rige var, men de fleste gætter på, at det kun omfattede Jylland eller Sønderjylland. For det er sandsynligt, at Hardeknud, som kom til Danmark i 916 eller 917, kun erobrede det nordligste og mellemste Jylland, og at Gnupas søn Sigtryg og hans folk derfor måtte søge tilflugt i det sydlige Danmark ved Hedeby.

Ifølge Widukinds Saxerkrønike var Gnupa konge i Danmark i 934, da danerne blev besejret i kamp af den tyske konge Heinrich I (Henrik Fuglefænger) i Hedeby, og adskillige kilder omtaler Gnupa som værende søn af kong Olav, som kom fra Sverige og tog magten i Danmark i 890'erne. Widukinds beretning er ifølge nyere forskning fejlagtig: Hedeby-stenene er nemlig dateret til ca. 920, og på det tidspunkt måtte Sigtryg og altså også Gnupa havde været døde.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Adam af Bremens krønike. Dansk udgave ved Allan A. Lund. Illustreret af Jørgen Kraglund. 300 sider. Forlaget Wormianum 2000. ISBN 87-89531-01-9
  • Aksel E. Christensen: Vikingetidens Danmark paa oldhistorisk baggrund; 2. udgave; Akademisk Forlag, Universitetsforlaget i København 1977; ISBN 87-500-1732-2

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Kongerækken
Medkonge med Gurd
Efterfølgende:
Olaf Sigtryg
(? – ?)