Diskussion:Københavns Amt (før 1970)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dette nyligt tilføjede afsnit har vist nogle problemer. Jeg flytter det pågældende afsnit til Diskussion:Københavns Amt (før 1970)/Kommuner.

Jeg tog to stikprøver:

Stikprøve 1

#[[Albertslund Kommune|Herstedøster-Herstedvester]]

I Albertslund Kommune står derimod:


Albertslund Kommune blev dannet ved kommunalreformen i 1970 af sognene:

Dengang hed kommunen Herstedernes Kommune, men blev i 1973 omdøbt til Albertslund fordi Indenrigsministeriet ikke ville anerkende et stednavn i flertalsform.


Stikprøve 2

#[[Ledøje-Smørum Kommune|Ledøje-Smørum]]

I Ledøje-Smørum Kommune står derimod:


Ledøje-Smørum Kommune blev dannet ved kommunalreformen i 1970 af sognene:

I forbindelse med Strukturreformen indgår Ledøje-Smørum Kommune i Egedal Kommune.


Så der er grund til at se dette afsnit grundigt efter, før det lægges på.

Ping ‎Bruger:ArveprinsKnud. --Madglad (diskussion) 25. apr 2020, 20:41 (CEST)

Hej Madglad
Der er flere ting ved dine stikprøver, der falder mig ind, og som jeg vil gøre rede for.
Først og fremmest er der stor forskel på sogne (kirkelige enheder, der i øvrigt stadig eksisterer) og sognekommuner (administrative enheder, der blev afskaffet med kommunalreformen i 1970. Når der på hhv. Albertslund og Ledøje-Smørum Kommunes sider står, at kommunerne blev dannet af disse sogne, mener jeg ganske simpelt ikke det er korrekt, og mener også at have belæg for dette. I artiklen har jeg henvist til en kilde, Harry Christensens "Danske Landkommuner 1842-1970", der, udgivet af Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg, 1976, er en samlet og meget udførlig fortegnelse over samtlige danske landkommuner 1842-1970. Den findes tillige i en PDF-version, som kan downloades fra dis.dk (kræver blot, at man søger lidt efter det.) det er denne opgørelse, jeg har fulgt, og her står Herstedvester-Herstedøster og Ledøje-Smørum som enheder. Tværtom har jeg aldrig kunnet finde information om nogen "Opstandelseskirken Kommune", endskønt der skam er et kirkesogn, der hedder sådan. Det har bare intet med den administrative inddeling af landet at gøre. I Hovedstadsområdet var det endvidere meget få kommuner, der blev lagt sammen ved kommunalreformerne (det gjaldt såvel for 1970 som 2007), da der allerede der boede tilpas mange i kommunerne til at de kunne fortsætte selvstændigt, og eftersom langt de fleste af kommunerne rundt om København fra og med Gentofte i 1950 fik købstadslignende rettigheder (den såkaldte Gentofte-status), hvilket gjorde, at sognerådet blev til kommunalbestyrelsen, og sognerådsformanden blev til borgmesteren.
Med hensyn til navnene: hvor er henvisningen til at Herstedernes kommune nogensinde skulle have heddet sådan officielt. Kan ikke finde pågældende på wiki-siden for Albertslund Kommune, og ifølge artiklen ville indenrigsministeriet ikke godkende navnet. Kunne det ikke tænkes, at kommunen rent faktisk hed Herstedvester-Herstedøster, men i folkemunde blev kaldt Herstedernes Kommune. Det passer i hvert fald med, at der i ovennævnte udgivelse fra Landsarkivet står Herstedvester-Herstedøster (også efter 1970) og tillige Brøndbyvester-Brøndbyøster (som velsagtens også blev kaldt Brøndbyernes Kommune i folkemunde, men som nu blot hedder Brøndby Kommune). ArveprinsKnud (diskussion) 25. apr 2020, 21:54 (CEST)
Se endvidere dette link [1]
Her står det sort på hvidt, at den eneste kommunesammenlægning i Københavns Amt i 1970, var Høje Taastrup Kommune, der beskrives som: "En sammenlægning af Høje-Taastrup kommune, Reerslev sogn af Reerslev-Vindinge kommune, en del af Fløng sogn af Hvedstrup-Fløng kommune, samt dele af Roskilde og Torslunde-Ishøj kommuner, alle i det hidtidige Københavns Amt." Siden fulgte dog Dragør/Store Magleby og Høje Taastrup/Sengeløse i 1974, ligesom Avedøre Sogn blev overflyttet fra Glostrup til Hvidovre samme år, da en ny lov forbød eksklaver i den kommunale inddeling. ArveprinsKnud (diskussion) 25. apr 2020, 22:16 (CEST)
Interessant. Jeg vil gå på opdagelse i min bogsamling, og se om jeg kan finde noget. Det kan jo også være at der skal rettes til i de eksisterende kommuneartikler. Og i hvert falde bedre kilder på. Mht. Herstederne er det nu efter min hukommelse stort set rigtigt, hvad der står i artiklen Albertslund Kommune. Mht. hvornår sognekommunerne er sammenlagt tror jeg også at det er tidligere end nævnt i artiklen. --Madglad (diskussion) 25. apr 2020, 23:27 (CEST)
Jeg har kigget i DigDag. Den har ret præsis med oplysninger om de historiske inddelinger. Opstandelseskirkens Sogn er udskilt fra Herstedvester Sogn den 1. december 1984. Herstederne Kommune er nævnt under Albertslund Kommune - også i DigDag - fra 1. april 1970 til 23. oktober 1974. Jeg ikke tjekket Høje Taastrup Kommune idag. Men det er korrekt med ændringer i 1974. --Steen Th (diskussion) 25. apr 2020, 23:39 (CEST)
Det står meget præcist på Retsinfo, som ArveprinsKnud henviser til. Det må være den foretrukne kilde. Det ser ud til at de bøger, jeg ville se på, forlængst er arkiveret på loftet. Så vi må klare os med hvad vi har.
Mht. Herstederne: Det kan være at de har været et meget udbredt kaldenavn. En af de bøger jeg gerne ville finde er et gammelt Politiken-kort fra '60-erne, hvor jeg er ret sikker på at man kalder kommunen Herstederne. --Madglad (diskussion) 26. apr 2020, 11:22 (CEST)
Det ligner kommune har haft en kamp om navnet. Kommunen har nok holdt fast i deres navn.[2] Sognekommunen indtil 1970 hed Herstedøster-Herstedvester Sognekommune iflg DigDag. --Steen Th (diskussion) 26. apr 2020, 12:10 (CEST)
  1. ^ https://www.retsinformation.dk/eli/lta/1970/62
  2. ^ "Albertslund får sit navn". Kroppedal Museum.