Diskussion:Koncentrationslejr

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Der står i indledningen: I USA anvendte man koncentrationslejre over for indianerne, men disse lejre tog man ikke i pressen eller i offentligheden iøvrigt.afstand fra. Så derfor anses briterne for at være de første til at anvende koncentrationslejre Dette virker uforståeligt på mig. Er en koncentrationslejr ikke en koncentrationslejr hvis ikke offentligheden tager afstand fra dem? --Ligeia 27. sep 2005 kl. 15:08 (CEST)

Du har ret. Jeg har ændret formuleringen så der står det som jeg tror var tilsigtet. --JeppeSN 28. sep 2005 kl. 14:24 (CEST)

Koncentrationslejr/udrydningslejr[rediger kildetekst]

Artiklen blander udrydninglejre (som Auschwitz, Treblinka, Sobibor, Majdanek) sammen med koncentrationslejre, når der skrives om nazisternes koncentrationslejre. Dette er historisk helt forkert og overser rollen udrydningslejre spilte i shoa (holocaust).

Guantanamo[rediger kildetekst]

Ang. "I dag driver USA en koncentrationslejr på Guantanamo på Cuba. USA kalder fangerne for «ulovlige kombattanter» og mener dermed, at de falder uden for Geneve-konventionens regler om krigsfangers rettigheder."

1) Man kan ikke med rimlighed sammenligne Guantanamo med nazisternes kz-lejre. I hvertfal ikke samtidigt med at fremstå som upartisk.

2) Hvorfor er der et link til "muselmand"?


Muselmand og Guantanamo[rediger kildetekst]

Muselmand blev brugt som en beskrivelse af de udhungerede fanger i de nazistiske KZ-lejre. Fangerne var det bare "skind og ben", og deres knogler "stak frem". (Muselmand kan OGSÅ være en ældre betegnelse for en muslim (eller muhammedaner).)

I artiklen hedder til bl. a.: Betegnelsen (KZ-lejr) bruges mest i forbindelse med lejre, hvor de internerede er civile, der holdes fanget uden lov eller dom. ....... Derfor giver ordet "koncentrationslejr" ofte i dag associationer til betydningen "udryddelseslejr", selv om det ikke behøver at være tilfældet.

Da artiklen jo også omfatter de milde KZ-lejre mener jeg, at Guantanamo klart hører hjemme i artiklen. Ifølge den amerikanske regering sidder fangerne i lejren der jo netop uden lov eller dom. De nazistiske lejre er omtalt i et andet afsnit. Jeg mener derfor ikke, at nazi-lejrene bliver sammenlignet med Guantanamo.

Teksten i artiklen kan selvfølgeligt gøre mere tydelig, så der klart fremgår, at Guantanamo er en af de milde KZ-lejre. Sallingboen 10. jan 2006 kl. 11:09 (CET)

Jeg har nu fjernet henvisningen til den uoprettede artikel om Muselmænd. --Rasmus81 17. jun 2008, 17:50 (CEST)


samisdat.dk[rediger kildetekst]

Historisk revisionisme > kan umuligt være gennemlæst. (Skrev 77.215.143.98 (diskussion • bidrag) 15. mar 2011, 13:22. Husk at signere dine indlæg.)

Det må dreje sig om referencen til http://www.samisdat.dk/samisdat/sam0203.html ? -- Mvh PHansen 15. mar 2011, 13:36 (CET)
Jeg kan se, at du har genindsat referencen, der i artiklen var benyttet til at underbygge, at der blev dræbt 6.000.000 jøder i koncentrationslejrene. Det er dog ikke det, som noten underbygger, hvorfor jeg fandt det helt i orden, at noten blev fjernet af en IP-bruger. Kan du forklare, hvad der gør et link til en revisionistisk hjemmeside relevant i denne sammenhæng ? Jeg finder det ok med en kilde til påstanden, men pointen er jo, at noten netop ikke underbyggede påstanden. Pugilist 15. mar 2011, 13:46 (CET)
Hvis det er mig dit spørgsmål gælder, har jeg ikke sat mig ind i nogen substans, og da slet ikke fjernet eller genindsat nogen <ref></ref>; derimod det afsnit hvor de vises, som var det der var fjernet. En bestræbelse så Lix' ærinde kunne behandles ordentligt. Derfor også min udbedring her, så det var forståeligt hvad indlægget drejede sig om, og en diskussion kunne få et udgangspunkt – Der var så en forvirrende redigeringskonflikt. -- Mvh PHansen 15. mar 2011, 14:14 (CET)
OK, så er det lidt mere forståeligt :-) Pugilist 15. mar 2011, 14:29 (CET)

Her står ikke, hvordan kz-lejrene virkede. Der står kun, at de døde af sult og blev gasset ? (Skrev 87.58.37.92 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Dansker → Danskere[rediger kildetekst]

Om en nyindsat fil i denne artikel:

https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Koncentrationslejr&type=revision&diff=10662389&oldid=10647737

@Historie Kartografi

REF disk.: c:File_talk:Dansker_i_de_naziske_koncentrationslejre.png

Jeg har indsat følgende på Commons vedrørende en nyindsat fil c:File:Dansker_i_de_naziske_koncentrationslejre.png

Fil:Dansker i de naziske koncentrationslejre.png

It should be:

"Danskere i de nazistiske koncentrationslejre.png"

See https://dsn.dk/ordbog/ro/dansker/

dansker - danskeren - danskere - danskerne
And: naziske → nazistiske

That is: more than one Dane was deported.
Make a new file and delete this.
(sign. -- PHansen (diskussion) 08:19, 24 March 2021 (UTC)


Man bør vel afvente en ny fil med en bedre tekst?
-- Mvh PHansen (diskussion) 24. mar 2021, 09:56 (CET)