Diskussion:Mads Johansen Lange

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Symbol unsupport star gold.svg Artiklen Mads Johansen Lange var tidligere kandidat til fremragende artikler, men blev afvist ved afstemningen. Hvis du kan forbedre artiklen til FA-niveaugør det gerne, og nominer den eventuelt på ny.
Emblem-star.svg Artiklen Mads Johansen Lange har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 12, 2008.
Stock post message.svg Huskeliste for Mads Johansen Lange: rediger · historik · overvåg · opdater
 • Længere indledning (hvem var MJL?)
 • Tilret afsnitsindledninger
 • Overvej afsnitsniveauerne
 • Billeder
 • rette links til flertydige sider, se toolserver værktøjet Der er et som skal være der!
 • Sætningen: "Året efter han forlod Danmark, i 1834.." er uklar. Forlod han Danmark i 1833 eller 1834?
 • Sproget skal bringes op på FA-niveau jvf 2. nominering til FA Yes check.svg Gjort
 • Afsnittet om Bali omtaler "den javanesiske krig". Den bør forklares eller linkes. Yes check.svg Gjort
 • Bygger det hele på opium?: [1] - (Et synspunkt fra en der hævder at være gift med en efterkommer af en barnløs kvinde...)
 • Kunne man skrive noget om 200-års festlighederne [2] - Kan se kulturministeren bl.a. var der. Og: [3]
 • Afsnittet Fredsmægler indeholder en mængde beskrivelse af krigshandlinger, som bør flyttes til de uddybende artikler. Denne artikel handler om Mads Lange og ikke om krigens/krigenes forløb.
Exquisite-kmenu.png Denne artikel har følgende udmærkelser og/eller nomineringer i forskellige projekter og portaler på den danske Wikipedia:


Begrundelse for LA-afvisning[redigér wikikode]

Jeg har afvist artiklen som LA fordi opbygningen af artiklen i mine øjne ikke er på LA-niveau. Indledningen er meget kort, og forklarer ikke rigtig hvorfor Mads Johansen Lange er en notabel person. De første par afsnit indledes med sætninger der kræver at man har læst det foregående for at forstå sammenhængen (Dette var nok årsagen..., Året efter..., Mads Lange måtte således...). Denne lidt causerende stil er problematisk i en encyklopædisk sammenhæng. En tydeligere adskillelse mellem hans livshistorie og hans betydning ville også gøre artiklen lidt lettere at overskue. --JGC 21. jan 2008, 19:06 (CET)

Røde links[redigér wikikode]

Røde links i artikler bliver tit påpeget somet kritikpunkt. Jeg vil henvise til denne brugerside og påpege at denne artikel pt. har ca. 28% røde links. --Broadbeer, Thomas 23. jan 2008, 15:15 (CET)

Jeg vil lige pointere at de røde links ikke var årsagen til at jeg afviste LA-nomineringen - men det indgår som en del af en generel vurdering af en artikel. Den brugerside du henviser til, er så vidt jeg kan se udtryk for en personlig holdning, og ikke en generel wikipedia-norm. Jeg er ikke sikker på præcis hvordan Sir48 selv fortolker siden, men for mig spiller andelen af røde links altså en rolle. En god artikel er ikke kun god fordi teksten i den er velskrevet/velunderbygget - den er også velintegreret i resten af Wikipedia via blå links. Der er intet galt i at have en vis andel af røde links i en LA/AA, men de fleste vil vel mene at det er et problem hvis man forestiller sig en artikel med fx 80 % røde links. Spørgsmålet er så hvor man sætter en rimelig grænse for røde links - ikke om man sætter en grænse. --JGC 23. jan 2008, 15:36 (CET)
"men for mig spiller andelen af røde links altså en rolle", ja, og det gør det så ikke for nogle af os andre. Holdning mod holdning. God ide, hvis vi fik lavet nogle overordnede retningslinjer. --Rasmus81 23. jan 2008, 16:18 (CET)
Således adspurgt, kan jeg sige, at jeg fortolker det sådan, at røde links ikke indgår i min bedømmelse af LA/AA - medmindre de da er udtryk for, at artiklen ikke dækker sit emne, men har henlagt vigtige aspekter til uskrevne artikler. Uddybende artikler bør af denne grund i almindelighed være blå henvisninger. Men ellers vil masser af røde links bare være udtryk for, at det overordnede "emneområde" stadig mangler bidragydere. (Som sidebemærkning: På mig virker røde links inspirerende - modsat stubbe, som jeg nærmest har det modsat med). --Sir48 (Thyge) 23. jan 2008, 16:35 (CET)
@Rasmus - helt enig. Det bør vel tages op på landsbybrønden?
Mit problem med røde links er ikke så meget et spørgsmål om en bestemt procentsats, men mere udtryk for at graden af sammenhæng med resten af wikipedia spiller en rolle for brugbarheden af en artikel. Artiklen om Monty Hall-problemet er fremragende skrevet og godt illustreret - men der er ikke et eneste reelt indgående link til den, og en række centrale matematiske begrebslink er røde. Det er i mine øjne diskvalificerende i forhold til kravene i Wikipedia:Hvad er en anbefalet artikel (punkt 4 og 5). Artiklen kan derimod godt kvalificere sig som LA, da oprettelsen af de manglende links ikke behøver at være nogen større opgave. -- JGC 23. jan 2008, 16:57 (CET)
(redigeringskonflikt)Jeg ved ikke om vi ligefrem skal have retningslinjer for røde links, men det er vel som regel hvad de røde links henviser til. I en artikel om et parti ville det være en mangel hvis der var røde links for formanden og andre ledende personer, mens det i artikelen om Sommer-OL 1896 er mindre vigtigt at en del sportsudøvere er røde links. Men dette skal ikke ende i sådan diskussion, den skal tages på Landsbybrønden og dette indlæg var en respons til huskelisten og ikke LA-nomineringen, som jeg ikke har iværksat. --Broadbeer, Thomas 23. jan 2008, 17:00 (CET)

Billede[redigér wikikode]

Der findes et billede af fyren. Jeg ved desværre ikke hvornår det er taget og af hvem - og dermed ikke om det er PD nu, men måske nogen ville være så venlig at spørge ejeren af websiden? (jeg kunne ikke selv finde nogen emailadresse, så det bliver ikke mig :) ) --Lhademmor 31. jan 2008, 11:58 (CET)

Jeg har sendt e-mail med forespørgsel. --Sir48 (Thyge) 31. jan 2008, 12:29 (CET)
Det hjalp desværre ikke:

"Hej - Jeg tror jeg selv har fundet billedet af Mads Langes grav på Internettet, og vist nok også portrættet. Jeg ved desværre ikke noget om oprethavsrettighederne for disse billeder. Mvh. Jakob Jensen" --Sir48 (Thyge) 9. feb 2008, 23:37 (CET)

Billedet er ifølge en af mine kilder (hvor billedet også optræder) udført omkring 1844 af en kinesisk kunstner. --Broadbeer, Thomas 11. feb 2008, 14:40 (CET)
Der er også et billede af ham her: http://www.baliblog.com/travel-tips/bali-expats/important-people-in-balinese-history-mads-lange.html (og endda et par billeder af hans grav: http://www.baliblog.com/travel-tips/mads-langes-tomb-kuta-bali.html). Men en person med større forstand på ophavsrettigheder end mig må hellere forhøre sig.--Nikolaj 11. feb 2008, 10:35 (CET)

Om copyright på de anvendte billeder[redigér wikikode]

Det er en rigtig god artikel du har udarbejdet Broadbeer, men der er faktisk et problem med anvendelsen af billederne, da du har kopieret billeder fra Aage Krarup Nielsens bog, hvorfra copyright desværre endnu langtfra er udløbet (han døde i 1972). Billeder du selv (eller andre) har mulighed for at tage af de originale billeder må selvfølgelig gerne oploades, men ifølge min vurdering overtrædes copyright-reglerne når du kopierer billederne fra en bog, hvori billederne indgår som en del af bogen, sålænge der fortsat er copyright på bogen. Derfor er licencen også forkert "This is a faithful photographic reproduction of an original two-dimensional work of art". Teksten i licensen gælder for de billeder som Aage Krarup Nielsens har taget og gengivet i sin bog, med den tilføjelse, at det er en sort/hvid gengivelse, men den gælder desværre ikke for din scanning eller affotografering ... desværre. Teksten i licensen gælder for en "original" fotografisk reproduktion af originalen, dvs. for et billede, som du selv tager af originalen. Men derfor er artiklen stadig god, og det skal nok lykkes at finde nogle billeder, som kan anvendes. Desværre glemte jeg selv at tage et billede af gravstenen, da jeg var forbi. Jeg prøver om jeg kan finde noget som kan anvendes, --moeng 20. apr 2008, 11:13 (CEST)

Tænkte det nok. Jeg kopiere billederne, da de samme billeder var uploadet (uden nogen beklagede sig) i meget dårlig kvalitet. --Broadbeer, Thomas 20. apr 2008, 15:56 (CEST)
Jeg checker efter om jeg kan finde nogle andre billeder eller links, som du/vi kan anvende så artiklen kan nå det ønskede niveau --moeng 20. apr 2008, 17:08 (CEST)
Lyder godt, ellers er der ting af interesse i Rudkøbing da deres museum har ting om MLJ. --Broadbeer, Thomas 20. apr 2008, 18:08 (CEST)
Jeg tror måske i lige er hurtigt nok ude. I og med at bogen er fra 1949 skulle det vidst være ok. Se her. Det var måske en ide at høre nærmere på Commons før billederne slettes.--Peter Andersen 20. apr 2008, 23:25 (CEST)
Som du kan se længere nede er billederne slettet. Hvis du mener ovennævnte kan "redde" dem kan du prøve at kontakte Bruger:EPO, der er administrator ovre på Commons og således kan genskabe dem. --Broadbeer, Thomas 22. apr 2008, 17:05 (CEST)
Så vidt jeg kan bedømme har billederne - med undtagelse af signaturen - værkshøjde og kan som malerier sagtens kategoriseres som kunst. Såfremt billederne stammer fra omkring 1845 er ophavsretten til dem udløbede her 163 år senere. At man så anvender en bog som kilde ændrer ikke ved slutresultatet, hvis forfatteren ikke har foretaget ændringer af værkshøjde. Af samme årsag mener jeg, at PD-art er en fuldt gyldig licens til billederne. For signaturen kan værkshøjde givetvis diskuteres frem og tilbage, men PD-old er sikkert ganske udmærket.
Konklusionen bliver, at jeg gendanner billederne med de anvendte licenser. --|EPO| 1. jun 2008, 16:41 (CEST)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 22. apr 2008, 00:15 (CEST)

-- CommonsTicker 1. jun 2008, 20:20 (CEST)

a visit to his tomb[redigér wikikode]

Mads Lange Tomb from front.jpeg
Mads Lange Bust at his Tomb.jpeg

I visited the tomb of Mads Lange today and took pictures, two of which are seen here. They're on Commons as PD. I took a total of 42 pictures using two cameras and many came out nicely, and I'm fine with uploading as PD whatever folks would like; these two croppings are just two that looked good for a first shot.

The directions given here are pretty spot-on except that the two distances of 100m are really more like 50m. I didn't park at the surf place, I drove right to the tomb. It seems that many of the guidebooks and maps mislocate the tomb; my Periplus Street Atlas of Bali (the definitive map of Bali) showed it a half-km-off over by the supermarket as described in the baliblog link. I expect the mistake has been copied many times − from wherever it was first made.

So, what would folks like uploaded? I can crop and rotate as I see fit or I can upload the original JPEGs from the cameras and let someone more skilled with Photoshop have a go. I took photos of all of the plaques and such so you can get all of the wording and translate. There was a Mads Lange 200 Year's Committee and a bunch of refurbishment for 18 September, 2007.

Cheers, Jack Merridew 4. jul 2008, 13:12 (CEST)

At the top of my head I would say that we could use a picture of the placgue(s) on the tombstone (so you can read the inscription), a picture of the bust (the one uploaded is quite good) and a picture of the whole tomb as the other one uploaded. I don't know if there is more? But anyways big thank you from me, because you took the time to do this. :D --Broadbeer, Thomas 6. jul 2008, 16:33 (CEST)
Just checked-back here before calling it a night (midnight here). There are a number of plaques and I have close-ups. I also took some wide shots. I'll upload another half-dozen or so tomorrow. You're most welcome; it was fun, and no hassle. Cheers, Jack Merridew 6. jul 2008, 18:05 (CEST)

I have renamed the first two image — dropping the "-crop1" bit — and uploaded a dozen more to Commons;

There are fairly detailed descriptions there, so I'll not repeat. These 14 amount to my best pick; there are some more good ones, mostly showing the rest of the cemetery or being essentially the same as some of these, but not quite as nice. Cheers, Jack Merridew 8. jul 2008, 11:17 (CEST)

Favei[redigér wikikode]

Hello! I translated this article into dutch. I'm not a native speaker of Danish though, so I used google translate a lot. But google does not know everything, so I'm left with a question on the phrase: "Han solgte alt, hvad der tilhørte min Fader, Skibe og Ejendomme, intet var efterladt mig, Huset i Banjoewangi var efterladt for Cecilie; men da hun ikke havde noget dokumentarisk Bevis, at hun er Langes Datter, ville Regeringen i Favei ikke afstaa det."

What does Favei mean? Google thinks it's a place, but I haven't been able to find a place called Favei. Not on Bali, not on Java and not in Denmark.

Thanks in advance!

193.176.235.94 29. jul 2010, 12:22 (CEST)