Diskussion:Marie Kofoed

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Feminisme Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kvinder, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kvinde- og feminisme-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Marie Kofoed født 19. januar i Rønne. Død 20. april 1828 på sin store gård på Christianshavn, nu Heerings Gård. Hun stiftede talrige legater. Den sidste portion støttede i 2009 et udsigtstårn på Rispebjerg på Bornholm.

Hun blev enke 2. gang i 1812 - nu efter H. P. Kofoed og styrede med sikker hånd sin arvede formue frelst gennem statsbankerotten i 1813. I 1818 blev hun af Frederik den 6. udnævnt til etatsrådsinde for sin udstrakte godgørenhed. Hun er den eneste, der nogensinde fik titlen uden at være gift med en etatsråd. Hendes formue stammede fra mandens udstrakte handel på Ostindien og Vestindien.

Marie Kofoed støttede personligt unge bornholmere som J. N. Madvig. Hun oprettede legater til fordel for trængende sømænds enker og børn både på Bornholm og i København, for skoler, arbejdshuse, fiskerihavne, til stenkulsfremstilling, skovplantning, havebrug og landbrug, trængende enker, ugifte kvinder, hospitalsvirksomhed, uformuende pigebørn osv.

Hun øgede formuen ved sin dygtighed som godsejer på Holbæk Ladegård og Aastrup, vest for Roskilde. Hun testamenterede betydelige beløb til yderligere legater og til slægt og venner.

Kilde: Jul på Bornholm 1972. Et kulturhistorisk tidsskrift. Hansaage Bøggild: Etatsrådsindens pengekiste.