Diskussion:Mindste kvadraters metode

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Proportionalitet[rediger kildetekst]

Til Bruger:Inc og andre:

1) Der findes mig bekendt ikke et dansk ord "fitte" og vi skriver på dansk på dansk Wikipedia. 
2) Hvad betyder "skæringen med y-aksen er lig med nul"? At der findes en værdi af x, hvor linjen skærer (0,0)?
3) Proportionalitet? Ville ikke være bedre at beskrive lineær regression? Proportionalitet er efter min mening ikke en tilpasning og har derfor intet med mindste kvadraters metode at gøre.

Se evt. også de:Ausgleichungsrechnung#Unterschiede_zwischen_Regression_und_Fit

(Skrev Madglad (diskussion • bidrag) 15. oktober 2015, 18:15. Husk at signere dine indlæg.)

1) Det kan godt passe. Jeg har ikke nogen kilde for eller imod.
2) Ja, regressionen går igennem punktet (0,0). Det vil man typisk kalde for skæringen med y-aksen.
3) Den lineære regression er mere generel, men jeg tænkte, at det ville være godt at introducere emnet med et simpelt eksempel. Ved den proportionale sammenhæng skal man nemlig kun estimere ét parameter - nemlig hældningen. Man vil da kunne finde en regression, hvis hældning minimerer kvadraterne. Jeg har beskrevet det i min sandkasse her. Medmindre du stadig er imod det, vil jeg indsætte det i artiklen. Hvis jeg eller en anden har tid, ville det selvfølgelig også være godt at have noget om den generelle lineære regression.
--Inc (diskussion) 18. okt 2015, 01:02 (CEST)
1) "Det kan godt passe. Jeg har ikke nogen kilde for eller imod." - Jeg har kun argumenter imod: Ordet er hverken opført i DDO eller RO, og jeg mindes ikke at være stødt på ordet i en dansk-sproget lærebog.
3) "Den lineære regression er mere generel, men jeg tænkte, at det ville være godt at introducere emnet med et simpelt eksempel. Ved den proportionale sammenhæng skal man nemlig kun estimere ét parameter - nemlig hældningen. Man vil da kunne finde en regression, hvis hældning minimerer kvadraterne." - Hvis men får 0 enkroner for 0 femmere, 5 enkroner for 1 femmer, 35 enkroner for 7 femmere, 100 enkroner for 20 femmere, og man har en til vished grænsende formodning om proportionalitet er der ingen grund til at bruge mindste kvadraters metode. Hvis der er 200 km mellem to byer, og man kører turen i bil 10 gange og aflæser benzinmåleren for hver 20 km (eller tilfældige punkter på ruten) giver det mening at beregne en lineær tilnærmelse for benzinforbruget per km vha. mindste kvadraters metode. Hastigheden kan fx varierefra 50 km/t til 130 km/t, vejen er næppe perfekt vandret, vinden vil skifte hastighed, der vil være lyskryds på rødt eller grønt. Den beregnede lineære tilnærmelse vil næppe gå præcis gennem (0,0).--Madglad (diskussion) 18. okt 2015, 10:30 (CEST)
En lille bemærkning, at fitte sine data til betyder vel at indpasse sine data i? To fit betyder ihvertfald at passe. mvh Per (PerV) (diskussion) 18. okt 2015, 11:04 (CEST)
Til Bruger:PerV: ENGELSK: (citat:) To fit betyder ihvertfald at passe (citat slut) - ja, og andre lignende betydninger. en:Curve_fitting. Engelsk "domain" betyder bl.a. "grundmængde", hvilket (i modsætning til hvad nogle tror) dog ikke gør at man skal skrive "domæne" når man mener grundmængde.
Se fx no:Kurvetilpasning, afrikaans af:Krommepassing "kurvetilpasning", tysk de:Ausgleichungsrechnung "udligningsregning" nævner også benævnelsen "Anpassung", "tilnærmelse/tilpasning". Der er ingen grund til at opfinde nye engelsk-sprogede undersættelser.--Madglad (diskussion) 18. okt 2015, 11:52 (CEST)
Ja, jeg er enig i, at det ikke giver mening at lave et proportionalt fit til noget, som man ikke forventer er proportionalt. En proportional sammenhæng er dog fx Hubbles lov, hvor hastigheden af galakser i ift. Jorden er proportional med afstanden til Jorden. Proportionalitetskonstanten er Hubbles konstant og kan findes ved en lineær regression igennem nul. Der er fx gjort i denne artikel - plottet er på s. 72 og beskrevet på s. 54. Jeg vil derfor konkludere, at den proportionale regression ikke alene er en mulig regression, men at der også er præcedens for dens anvendelse. --Inc (diskussion) 21. okt 2015, 17:57 (CEST)
Engelsk W. en:Hubble's_law ser nu sagen let anderledes, som "... is approximately proportional ...". Uden at kende meget til relativitetsteori er dette vel meget rimeligt, hvis proportionaliteten ikke skulle være tilnærmet, ville Jorden vel være placeret som universets centrum. I øvrigt tror jeg at Hubbles lov er et lidt dårligt valg til et simpelt eksempel.--Madglad (diskussion) 21. okt 2015, 22:03 (CEST)
Loven er "approximataly", fordi en galakses hastighed også vil være påvirket af bl.a. andre galakser, men det er stadig en proportional sammenhæng, hvilket de også beskriver den som i artiklen. Min pointe var egentlig kun, at den proportionale regression altså er en praktisk anvendt regression, hvorfor vi bør beskrive den i denne artikel. Jeg vil derfor indsætte en beskrivelse af den proportionale og den lineære regression, hvilket jeg allerede har gjort i min sandkasse. --Inc (diskussion) 21. okt 2015, 22:59 (CEST)
Nu har jeg iøvrigt indsat et afsnit om den generelle lineære regression her :) --Inc (diskussion) 21. okt 2015, 20:11 (CEST)
Hov, her er det korrekte link: Bruger:Inc/sandkasse --Inc (diskussion) 23. okt 2015, 23:12 (CEST)