Diskussion:Neandertaler

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Neandertaler er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Neandertaler har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 38, 2021.

Huskeliste for Neandertaler: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Indledningen bør udvides. Oversæt evt. den engelske. Toxophilus (diskussion) 29. sep 2020, 08:44 (CEST)
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Nu var jeg ikke særlig opmærksom igår, da tv bragte noget om neandertalere m.m. på en af sciencekanalerne, men jeg mener afgjort at en af pointerne var at neandertalerne og den nye menneskerace, der trængte sig ind i Europa sydøstfra, ikke kunne forene sig DNA-mæssigt og dermed forplante sig indbyrdes. Jeg tror ikke på Haabets tilføjelse d.d. med krydsninger racerne imellem. Da jeg (heller?) ikke har større indsigt i emnet udover førnævnte tv-kanaler, vil jeg afholde mig fra at rette artiklen til - jeg håber at der er nogen, der kan afgøre tvivlen. --Jørgen 5. dec 2005 kl. 08:14 (CET)

Man kan ikke sige noget sikkert om krydsninger imellem udøde arter, med mindre at krydsningerne har overlevet.

Men man kender stenredskaber fra en blanding kultur imellem Neandertaler og den moderne menneskerrace. Selvom man har fundet Neandertalerknogler fra denne kultur, så bevares Neandertalerknogler bedre og blandingen kan have haft hele varitionen mellem racerne.

Underforudsætningen af at Neandertaler og den moderne menneskerrace var fuld frugtbare så var antallet af Neandertaler lille i forhold til indvandre og når to grupper mødes så dør de af hinandens sygdomme. Hvis det var den moderne menneskerrace som døde så kunne den få nye stærkninger fra Nordafrika, men Neandertalerne ville blive trængt tilbage ved hvert sygdoms udbrud. Det er muligt at Neandertalerne på den måde fortrængte den moderne menneskerrace fra mellemøsten i en periode.

Selv ved total opblanding imellem racrene så har den første blandingen kun været ca. 1/3 Neandertaler da antallet af Neandertaler var lille. Ved næste indvandrings af bølge den moderne menneskerrace har dette været nede på 1/6. Der har mindst været to indvandrings af bølger i europa, men der kan have været mange flere.

Da opblandingen er sket for så længe siden så har der været en tildens til at sjæne gener er udøde ved tilfældigheder og paringsvalget går udpå at fra vælge afvigende gener, da de normal vil være sygdoms gener.

Uanset om Neandertalerne blev udslettet ved opblanding med, eller fordi de blev spist af, den moderne menneskerrace så vil den mindste gruppe af to jævnbyrdige grupper uddød med tiden hvis de mødes.

Spørg hvis svaret ikke er godt nok.Haabet 6. dec 2005 kl. 00:15 (CET)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Jusjih slettede Image:Neanderthal.jpeg: Derivative work without sufficient info of the sculptor reported on 30 August 2006 while the uploader has never responded.;

-- CommonsTicker 28. okt 2006 kl. 00:13 (CEST)