Diskussion:Oceanografi

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Jeg har vurderet at der fortsat er tekst der er afskrevet fra Salmonsen, jf. nedestående sammenligning.

24. mar 2018 Salmonsen
Omkring 1750 begyndte spekulationen over sammenhæng og vekselvirkning mellem fænomenerne og over årsagerne til deres udbredelse, det vil sige en geografisk behandling, men endnu frem til omkring 1850 var litteraturen om havet næsten kun enten fortællinger om iagttagelser af spændende og interessante oplevelser, om mærkelige rejser eller beretninger til vejledning for sejladsen. I disse beretninger fortaltes også om vind og strøm, samt for de mere lavvandede havområders vedkommende undertiden om dybde- og bundforhold.[1] Omkring 1750 begyndte Spekulationen over Sammenhæng og Vekselvirkning mellem Fænomenerne og over Aarsagerne til deres Udbredelse, d. v. s. den geogr. Behandling, men endnu til 1850 er Litteraturen om Havet næsten kun enten Fortællinger om, iagttagne Vidunderligheder og om mærkelige Rejser ell. Beretninger til Vejledning for Sejladsen, der fortælles om Vind og Strøm, samt for Fladsøens Vedkommende til Dels om Dybde og Bundart.
I årenes løb blev der oprettet mange videnskabelige oceanografiske institutioner. Fyrsten af Monaco grundlagde et stort oceanografisk institut i Monaco med et tilhørende museum og et oceanografisk institut i Paris. Lignende fandtes i London og Berlin. En meget betydningsfuld zoologisk station blev grundlagt 1874 af A. Dohrn i Neapel. Norge havde biologiske stationer i Bergen og Drøbak og Danmark en flydende biologisk station, oprettet 1889, hvis leder var C.G.Johs. Petersen. I Aarenes Løb er der oprettet mange videnskabelige oceanografiske Institutioner. Fyrsten af Monaco har grundlagt et stort oceanografisk Institut i Monaco med et tilhørende Museum og et oceanografisk Institut i Paris. Lgn. findes i London og Berlin. En meget betydningsfuld zoologisk Station er grundlagt 1874 af A. Dohrn i Neapel. Norge har biol. Stationer i Bergen og Drøbak og Danmark en flydende biol. Station, oprettet 1889, hvis Leder er C. G. Johs. Petersen.

--Kjeldjoh (diskussion) 22. maj 2018, 10:49 (CEST)[svar]