Diskussion:Sønderjylland/Arkiv 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
ArkivDette er en side med arkiverede diskussioner fra Diskussion:Sønderjylland.
Ønsker du at genoptage en arkiveret diskussion, skal du flytte den tilbage til diskussionssiden.

Kilder[redigér wikikode]


Billedtekst til kortet[redigér wikikode]

Den genindsatte tekst til billedet er formodentlig korrekt, men ret knudret og "snakkende" - det var uklart for mig hvad "de" henviste til. Ærø er med på kortet som en del af Hertugdømmet - dvs at kortet IKKE blot viser det historiske Sønderjylland. Jeg foreslår:

Kort fra 1650 med indtegning af "hertugdømmet Slesvig", der her dækker det historiske Sønderjylland samt Ærø. På kortet er de kongerigske enklaver ukorrekt angivet som en del af hertugdømmet.

Kan den accepteres? NisJørgensen (diskussion) 14. feb 2018, 10:02 (CET)

Jeg havde ikke lagt mærke til at Ærø faktisk kan skimtes på kortet. Det skaber "støj", så jeg prøver at finde et bedre kort, der ikke kræver meget forklaring. Men jeg vil gerne vente med flere opdateringer til der er skabt helt ro om artiklen.
Beethoven9 (diskussion) 15. feb 2018, 09:20 (CET)

Uden overskrift[redigér wikikode]

Sønderjylland eller bedre de sønderjyske landsdele er historisk området mellem Ejderen og Kongeåen dvs. det omfatter Enklaven nord for Ribe inklusiv enkylaverne syd for Ribe. Sønderjylland er altså historisk ikke adækvat med Hertugdømmerne uagtet at denne særlige statsdannelse i Helstaten udgøn det største del af Sønderjylland. Området syd for Kolding inklusiv Ærø (dvs. de 8 sogne ) er ligeledes en del af Sønderjylland. Nørrejylland begynder ved Kongeåen hvilket betyder at Ribe historisk er en del af Sønderjylland ligesom enklaverne er . Enklaverne blev imodsætning til Hertugdømmerne styret fra det danske kancelli i København( derfor antager man fejlagtigt at Ribe ikke er en del af Sønderjylland) hvorimod Hertugdømmerne blev styret fra det tyske kancelli. I 1849 omfattede grundloven kun en del af Sønderjylland nemlig de sønderjyske enklaver.(og ikke Hertugdømmerne). At man desværre ofte placerer Ribe i nørrejylland( inklusiv de 8 sogne syd for Kolding) er givet vis betinget af at enklavernes som en del af Sønderjylland forekommer ganske kompliceret for mange. t.Den danske højskolemand og rigsdagsmand Høgsbro blev f.eks. før krigen 1864 valgt i de Sønderjyske enklaver. Efter 1864 fastholdt han pladsen til trods for at dele af enklaverne ikke længere var danske men var blevet byttet bort med de 8 sogne plus Ærø efter krigen 1864. Hvor om alting er: Sønderjylland er både Enklaverne og Hertugdømmet Slesvig/ Sønderjylland. (skrev 94.145.213.8 (diskussion • bidrag) 94.145.213.8. Husk at signere dine indlæg.)