Diskussion:Sandsynlighedsregning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Dette opslag er givetvis meget vidende, men - efter min opfattelse (i alt fald i slutafsnittet) - noget for "langhåret" og har blandt andet lidt for mange for lægmand vanskeligt forståelige begreber og symboler. Helt ærligt, så fatter jeg ikke en brik. Jeg er altså blevet meget lidt klogere på begrebet sandsynlighedsregning end jeg var før jeg begyndte læsningen af artiklen Mon ikke det ville hjælpe at krydre artiklen med nogle illustrative og anskueliggørende eksempler, samt gøre artiklen lidt mere pædagogisk forklarende. Hvad bruges sandsynlighedsregning forresten til i praksis. Hvad med at skrive lidt om det? --Harlekin96 23. okt 2009, 23:46 (CEST)

Artiklen kunne med fordel gøres mere pædagogisk og dermed lettere forståelig, uden at der dog er nogen grund til at undvære de mere "langhårede" afsnit. Fx kunne man jo prøve at kigge i en folkeskoleelevs matematikbog for at se, hvordan sandsynlighedsregning her introduceres for eleven. Sådan en fremstilling må flere brugere her have ved hånden (der må jo være nogle wikipedianere med børn i den rette alder til at have om emnet i indeværende skoleår). Jeg tænker fx på en lille redegørelse med udgangspunkt i terningkast, hvor der jo fx er 1/6 sandsynlighed for at få en sekser, hvis man kaster en gang, men IKKE 6/6 sandsynlighed for mindst en sekser, hvis man kaster med den seks gange. Det kan de fleste jo forstå, men hvordan beregner man så sandsynligheden for mindst én sekser? Og hvad er er sandsynligheden egentlig for, at man slår to seksere med to terninger, der kastes en enkelt gang? For en god ordens skyld: Jeg ved det godt, men det gør alle læsere næppe. --Heelgrasper 24. okt 2009, 00:20 (CEST)
Jeg er ganske enig i ovenstående. Jeg har heller ikke foreslået, at man helt sløjfer det "langhårede afsnit", men at den grundlæggende teori og de grundlæggende symboler bliver forklaret - og gerne dybtgående og grundigt - men bare på en lidt mindre indforstået og akademisk måde, gerne med mange illustrative eksempler. Hvad er f.eks. sandsynligheden for at få 7 rigtige i Lotto mindst 1 gang, hvis man spiller 10 rækker hver eneste af årets 52 uger? Hvad er chancen for overskud i løbet af året, når 10 rækker koster 40 kr og gennemsnitsgevinsten for 7 rigtige er 5 millioner kr? --Harlekin96 24. okt 2009, 15:14 (CEST)
Behold gerne teorien; nogle eksempler og praktisk anvendelige regneregler ville være nyttige. Her lidt inspiration: Matlex Sandsynlighedsregning --Bjerngaard 17. jan 2010
Jeg har faktisk skrevet en bog om statistiske begreber, hvor de er en del jordnære eksempler. Men det vil vel være "tæt" på at bruge eksempler fra ens egen udgivelse.--Ramloser (diskussion) 17. apr 2016, 10:33 (CEST)
Jeg vil sige brug noget Ramloser, men tag de superekstrakritiske briller på, det lyder ret relevant i forhold til artiklen. Og kildeangivelse burde ihvertfald ikke være et problem. Vrenak (diskussion) 17. apr 2016, 10:40 (CEST)