Diskussion:Station Hof

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

"Godsbanegård", "godsstation"[rediger kildetekst]

Jeg er lidt træt af al den snak på forskellige artikler om "Station Hof" som værende godsstation eller godsbanegård, det var den ikke. Der var vel teknisk og juridisk et tale om et privat sidespor til en af Carlsbergs bygninger. Sporene var i praksis sidespor på København H's S-togsstation? Kan vi ikke udrydde den misforståelse at der skulle være tale om en godsbanegård? --Madglad (diskussion) 14. jul 2016, 15:36 (CEST)

Mjah - Det var nu nok nærmere sidespor under Københavns Godsbanegård. Ude ved Enghavevej var der bro over hovedsporene (og Belvederes udtræksspor) mod vest og rampe ned på "ydersiden" af S-banen - mod Ingerslevsgade - derfra trykkede man ind til Carlsberg og kunne også gennem tunnel under krydset Skelbækgade/Ingerslevsgade/Dybbølsbro til Kvægtorvet's betydelige sporanlæg. Jeg ville nok lige nu kalde "Station Hof" for slang/kælenavn .... med risiko for at blive korrigeret - --Hrafnin (diskussion) 14. jul 2016, 15:51 (CEST)
Jeg mente at kunne huske sådan en bro. Hvornår er den fjernet? Men uanset til hvilken "station" er det jo stadig et sidespor. --Madglad (diskussion) 14. jul 2016, 16:38 (CEST)
Det var et sidespor til Godsbanegården. Forbindelsen fra S-togdepotet over, som krydsende hovedsporet, er fra 1972. Om det var noget før ved jeg ikke.
Betegnelsen banegård bliver også brugt som afdelinger på stationer. Fx personbanegård, godsbanegård, rangerbanegård, opstillingsbanegård og lokomotivbanegård. Det er hentet fra Jernbanens HHH side 226 og 227. Stedet var udstyret med flere spor og perroner. Så jeg vil gerne holde på at bruge godsbanegård. --Steen Th (diskussion) 14. jul 2016, 17:46 (CEST)
Nogle vil hævde at Kh og Gb teknisk tilsammen udgjorde et "stationsområde". Man havde også Ar+Arg som stationsområde. Men ellers havde godsarealerne vel ikke separate stationsforkortelse. Carlsberg sidespor lå vel udenfor statsbanernes område. Men det drejer sig vel egentligt ikke så meget om at finde en meget teknisk betegnelse (selv om jeg selv er skyldig i at lægge op til det), men om at finde en betegnelse, der er gangbar på rigsdansk i 2016. Her er banegård vel ikke særligt godt, da ordet sjældent anvendes på rigsdansk, og specielt ikke på københavnsk, hvor "Station Hof" lå. Godsbanegård lægger også op til et langt større areal. Mon ikke godssidespor (opfattet som flertal) er et godt bud? I øvrigt kunne det da være sjovt at høre Carlsberg om vi kunne lægge en WikiWednesday hos dem, så kunne vi måske få lov til at lade fotosafarien se resterne af Station Hof. --Madglad (diskussion) 14. jul 2016, 20:14 (CEST)
Godssidespor virker lige selvopfundet nok - sidespor eller privat sidespor. Nej Kh og Gb var ikke teknisk set et stationsområde, bygget hver for sig, hver sin stationsforstander og med begrænset forbindelse imellem og trafikalt og sikkerhedsmæssigt adskilt. Godsbanegård er næppe moderne, men sjovt nok havde man Tuborg Godsbanegård (med flere spor) beliggende på Hellerup Godsbanegård. Det var læssesporanlæg i drift fra 1961 til 1981. Tilbage til Station Hof. I 1937 - ved åbningen - omtaltes den som Carlsberg Godsstation. Den del vi kender - også fra Olsen-banden - er fra 1954 da Ny Tap blev bygget. I flere sammenhænge ses også Station Hof (men jeg kan ikke se om det var officielt eller blot alment anerkendt). Da det private sidespor - som det var, uanset sit navn - ikke eksisterer mere er det jo ikke en moderne betegnelse der er brug for; hvis det skal have sin egen artikel er Station Hof hhv Carlsberg Godsstation da udemærkede bud - og så må artiklen forklare situationen så godt som muligt. --Hrafnin (diskussion) 14. jul 2016, 23:35 (CEST)
Carlsberg Godsstation er hermed købt for mit vedkommende. Er der monstro en kilde?
Mht. stationsområde betegner det efter min opfattelse netop flere sammenvoksede stationer. Der var ikke fri bane mellem Kh og Gb, Ar og Arg, Cph og Kac. Om Kac overhovedet skal betragtes som en station har du (Hrafnin) sikkert en bedre ide om end mig, det samme gælder for Mgb. --Madglad (diskussion) 14. jul 2016, 23:59 (CEST)
Problemstillingen med sammenhængende områder er af nogen bl.a. søgt løst ved Jernbaneterrænet på Vesterbro - ud fra det kan der så evt. skabes uddybende artikler om Cvk (Centralværkstedet) og den "Gule by", Maskindepot Gb osv. Hvad med "Flæskehallen" (ved Kalvebod Strand eller "Kvægtorvsstationen" (vist nok Kødbyen). Københavns station/Københavns Banegaard/Københavns Hovedbanegård og Godsbanegården/Københavns Godsbanegård var adskilte i funktioner, drift, administration. Men som det ses var der underliggende nogle elementer, der også benævntes station (Carlsberg Godsstation, Kvægtorvsstationen osv). Jeg tænker - men har ikke belæg for det iø. at der har været tale om områder hvor der har været ekspederet mange vognladninger/hele tog, måske med egen godsekspedition, og fragtbrevsadresse direkte disse "stationer i stationen". Der er meget at udrede og forstå og det viser en af de problemstillinger der hele tiden skal holdes for øje på jernbaneartikler, der både beskriver historie og nutid - der skal være en for læseren tydelig adskillelse i artiklerne. --Hrafnin (diskussion) 15. jul 2016, 11:19 (CEST)

Jeg har umiddelbart to kilder til Carlsberg Godsstation - foruden en tilsyneladende overensstemmelse med tidligere navngivningstradition: Carlsbergs Wiki (som også bruger Station Hof) og Det første Øltog forlader Carlsberg Godsstation (flere referencer).

"Station Hof"[rediger kildetekst]

Og kan vi ikke også være enige om at "Station Hof" var et uofficielt kaldenavn, men sidespor + bygning så vidt vides aldrig er blevet navngivet dette? --Madglad (diskussion) 14. jul 2016, 15:36 (CEST)