Diskussion:World Federation of Democratic Youth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:WFDY)
Spring til navigation Spring til søgning

Artiklens navn[rediger kildetekst]

Artiklen skal ikke navngives ved en forkortelse. Foreningens sædvanlige danske navn er Demokratisk Ungdoms Verdensforbund, hvilket artiklen efter min mening bør hedde. Alternativt bør artiklen flyttes til World Federation of Democratic Youth (WFDY), som den hedder i følge vedtægterne[1]. Så mit forslag til struktur:

Artikel: Demokratisk Ungdoms Verdensforbund (evt. World Federation of Democratic Youth (WFDY))
Omdirigering: DUV -> artikel 
Omdirigering: WFDY -> artikel 
Omdirigering: World Federation of Democratic Youth -> artikel 
Omdirigering: Demokratisk Ungdoms Verdensforbund -> artikel (hvis artiklen ikke kommer til at hedde dette).
Enig med det første forslag. På alle de andre wikier er det også skrevet på deres eget sprog. Mvh. Sebastian (Pyrros) (diskussion, bidrag) 25. mar 2016, 11:26 (CET)
Vi kan blive enig om, at organisationen på engelsk hedder "World Federation of Democratic Youth". Mig bekendt er Danmark ikke repræsenteret i organisationen (http://www.wfdy.org/structure/) og derfor eksisterer der ingen officiel navngivelse af organisationen på dansk. Dit forslag til navngivning af organisationen på dansk (Demokratisk Ungdoms Verdensforbund) er således ikke officielt eller nødvendigvis korrekt oversat. En organisation i Danmark kunne ligeså godt hedde: Verdensforbund for Demokratisk Ungdom eller måske Demokratisk Ungdoms Verdensforbund i Danmark eller et helt andet navn. Min holdning er derfor, at så længe der ikke eksisterer en officiel benævnelse på dansk, så burde artiklen hedde "World Federation of Democratic Youth", hvorpå der i selve artiklen angives, at organisationens navn kan forkortes med "WFDY". --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 11:34 (CET)
Danmarks Kommunistiske Ungdom har formodentligt været medlem af organisationen fra 1946 til 1990. Ungkommunisterne er angiveligt medlem af organisationen. Navnet Demokratisk Ungdoms Verdensforbund er veletableret, kan googles og der er desuden praksis for at organisationens navn oversættes til de enkelte sprog, i lighed med eksempelvis Forenede Nationer og andre internationale organisationer. Så det er ikke "Dit forslag til navngivning af organisationen på dansk (Demokratisk Ungdoms Verdensforbund)", jeg foreslår bare at artiklen navngives som organisationen sædvanligvis benævnes på dansk. Og nej: "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund i Danmark" ville en lokal organisation ikke hedde, DUV er ikke en organisation opdelt i lokalorganisationer, men en organisation af nationale, selvstændige organisationer, der søger optagelse i DUV, og DUV har derfor flere medlemsorganisationer per land. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 11:49 (CET)
De har det heller ikke i Norge, men der er den oversat. Det navn som er blevet foreslået bruges også på Arbejdermuseet. Mvh. Sebastian (Pyrros) (diskussion, bidrag) 25. mar 2016, 11:49 (CET)
Som jeg forstår http://www.wfdy.org/cena-member-organizations/?language=en man DUV to medlemsorganisationer i Norge, Norges Kommunistiske Ungdomsforbund og Ungkommunistene i Norge. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 12:13 (CET)
Kært barn kan have mange navne...I bogen med titlen "Ulve, får og vogtere: Den Kolde Krig i Danmark 1945-1991" bliver "World Federation of Democratic Youth" oversat til, citat: PET var på den anden side imod, at der blev udstedt visa til deltagelse i et møde i København, som den sojetisk styrede kommunistiske ungdomsorganisation Verdensføderationen af Demokratisk Ungdom (World Federation og Democratic Youth, WFDF) ønskede at afholde. (https://books.google.dk/books?id=-9TuAgAAQBAJ&pg=PT456&dq=World+Federation+of+Democratic+Youth+danmarks+kommunistiske+ungdom&hl=da&sa=X&ved=0ahUKEwjYuZjM2tvLAhWm33IKHeSdChAQ6AEIGjAA#v=onepage&q=World%20Federation%20of%20Democratic%20Youth%20danmarks%20kommunistiske%20ungdom&f=false) --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 12:21 (CET)

To andre steder i bogen kalder Bent Jensen WFDY for "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund" [2] - så jeg ved ikke hvor meget man skal lægge i betegnelsen i den sætning. Det er vel i den givne sammenhæng et citat fra PET's egen oversættelse af det engelske navn (jeg kan ikke se bogens note 64). PET-kommisionen skriver "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund" [3]. Google Books har i alt 64 resultater på "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund" [4] - herunder en del bøger udgivet af DUV. Ligeledes har bibliotek.dk 41 bøger om eller udgivet af DUV[5] --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 13:05 (CET)

Skal nok prøve og være så neutral som mulig, men på baggrund af tidligere medlemskab af en af de kommunistiske partier har jeg en smule erfaring med WFDY; generelt siger man bare WFDY i kommunistiske kredse i Danmark, en direkte oversættelse af det engelske navn er svingende indenfor bevægelsen, i 2005 skrev dagbladet arbejderen "Demokratisk Verdensforbund af Unge"(se her) og i 2004 brugte avisen "Demokratisk Verdens Ungdoms Forbund" (se her), på baggrund af de mange forskellige opfattelser af hvordan navnet oversættes - intet er fast såvidt jeg ved - vil jeg foreslå det fulde engelske navn benyttes til artiklen. Tror ikke der findes en officiel eller uofficiel oversættelse af organisationens navn, som sagt kaldte vi det altid bare WFDY. - håber det kan hjælpe lidt i debatten --BillyDK (diskussion) 26. mar 2016, 17:32 (CET)

Så vidt jeg ved, er Ungkommunisterne den eneste organisation, der søger optagelse i organisationen. Når de omtaler den er det som "World Federation of Democratic Youth (WFDY)". Jeg er enig i at organisationen ikke bør stå under en meget lidt kendt forkortelse, men jeg har ikke fundet nogen autoritativ oversættelse, der har bred anvendelse i Danmark, så jeg foreslår vi placerer artiklen under det engelske navn, som Ungkommunisterne benytter. mvh Per (PerV) (diskussion) 26. mar 2016, 18:26 (CET)
Er sådan set enig - bare lige for at rise historien op siden 00'erne: Oprindeligt var DKU medlemmer, efterfølgende kom KPiD-ungdom med i organisationen engang i 00'erne, KPiD-ungdom blev dog lagt sammen med DKP's nye ungdomsorganisation Ungkommunisterne her i 10'erne, der pt. søger medlemskab af WFDY. KP og deres ungdomsorganisations har vist også haft lidt kontakt med WFDY, dog aner jeg ikke hvor langt Kommunistisk Ungdom (KP's ungdomsorganisation) kom med en evt. ansøgning, men ved de har været til møder hos dem --BillyDK (diskussion) 26. mar 2016, 21:17 (CET)
OK, det er begrædeligt at Jørgen Petersen og hans kumpaner nu søger optagelse i en gennem revisionistisk organisation, men det skal vel ikke få indflydelse på vores navnevalg. Vi kan vel dårligt oversætte World Federation of Democratic Youth med Ungdommens Revisionistiske Frontorganisation ;) mvh Per (PerV) (diskussion) 26. mar 2016, 22:38 (CET)
Måske mvh Per (PerV) og BillyDK vil lægge deres oplysninger ind i artiklen, helst med kilder.--Madglad (diskussion) 26. mar 2016, 23:01 (CET)
@PerV: Så kom den gode gamle "Revisionistiske" debat ind, var det i -56 eller 70'erne den startede?, minder mig om den gamle vits "sætter du tre kommunister ud på en øde ø, ville der gå en uge og du har tre kommunistiske partier og tre dagblade" ;)
@Madglad: Hvis jeg kan finde kilder skal jeg nok, det basere sig ovenfor på hvad jeg husker, må lige prøve og se på hvad jeg har liggende i gemmerne
vh. BillyDK (diskussion) 27. mar 2016, 12:18 (CEST)
@BillyDK (og andre), hvis du har relevate forbindelser i DKP/KPiD, kunne du jo også prøve at forhøre dig om ophøren af brugen af DUV skyldes et bevidst valg (og gerne kilder), eller er en fejltagelse ifm. et "generationsskifte". --Madglad (diskussion) 27. mar 2016, 12:56 (CEST)
Skal prøve ad nogle forskellige veje og spørge lidt rundt, men giv mig god tid :) --BillyDK (diskussion) 27. mar 2016, 15:40 (CEST)
Citat fra underdiskussion - Kontoreg: Nej Madglad, det er ufint, at foretage en uofficiel oversættelse af organisationens navn "World Federation of Democratic Youth" til "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund".
Symbol question green.svg Spørgsmål Kontoreg: Hvordan er oversættelsen uofficiel, når DUV selv bruger den i deres udgivelser, jf tidligere givet link[6]? --Madglad (diskussion) 27. mar 2016, 12:56 (CEST)
Godt spørgsmål, umiddelbart ligner det også udgivelser med en form for forbindelse til DKP, flere variationer er dog blevet brugt igennem tiderne - jeg stemmer stadigt for det engelske navn benyttes. --BillyDK (diskussion) 27. mar 2016, 15:40 (CEST)
(underdiskussion aht. overskueligheden)[rediger kildetekst]

(Lad venligst være med at gå i gang med noget af dette før der er konsensus, det vil bare skabe rod).
Mvh. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 11:11 (CET)

Skrev Madglad efter han selv havde foretaget en uofficiel oversættelse af organidationens navn (https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=WFDY&type=revision&diff=8490265&oldid=8405974) --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 12:43 (CET)
(Ja, jeg syntes at det ville være en dårlig ide at begynde at rette omdirigeringer for hurtigt, da det ville skabe lidt kaos. Kan dog se at henstillingen er ligegyldig, da der allerede findes en omdirigering Demokratisk Ungdoms Verdensforbund -> WFDY. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 13:05 (CET)
Nej Madglad, det er ufint, at foretage en uofficiel oversættelse af organisationens navn "World Federation of Democratic Youth" til "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund" (https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=WFDY&type=revision&diff=8490265&oldid=8405974), for derefter at starte en diskussion, der skal tage udgangspunkt i din oversættelse. Derfor har jeg slettet din oversættelse og genindsat benævnelsen for organisationen, "World Federation of Democratic Youth", - ikke mindst fordi der ikke er konsensus for din oversættelse (https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=WFDY&type=revision&diff=8490357&oldid=8490265). --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 13:25 (CET)

Fået dykket lidt ned, og i bogen "Ungdommen og marxismen", udgivet 1975 af DKU's skolingsudvalg, nævner DKU sit internationale ungdomssamarbejde således: s.133; "DKU var i perioden før krigen tilsluttet den kommunistiske ungdomsinternationale, og stillede sig således også straks på marxismens-leninismens grundlag. Efter Krigen oprettedes i 1945 Demokratisk Ungdoms Verdensforbund, DUV, som en bred demokratisk og anti-fascistisk ungdomsbevægelse, og gennem medlemsskab heraf har DKU bidraget til udviklingen af den internationale solidaritet ... ". Hvis skolingsudvalget i DKU skriver det, så er "Demokratisk Ungdoms Verdensforbund" sikkert datidens betegnelse. - interessant hvordan det kan springe med hvad ord bevægelsen bruger --BillyDK (diskussion) 18. maj 2016, 12:08 (CEST)[svar]

Hvis du læser lidt tilbage i diskussionen kan du se at bibliotek.dk har adskillige udgivelser af Demokratisk Ungdoms Verdensforbund på dansk. Det drejer sig om flere tidsskrifter og mindst én bog, "Ungdommens sangbog". Så det kan ikke kaldes en betegnelse, det er det danske navn. Jeg har overvejet at tage et foto en dag for at stoppe denne arbsurde diskussion. Kræver dog at jeg giver mig tid til at lægge vejen forbi Det Kongelige Bibliotek. --Madglad (diskussion) 18. maj 2016, 13:39 (CEST)[svar]

Kvalitet[rediger kildetekst]

Jeg har tilføjet forskellige skabeloner, hjælp gerne med at forbedre artiklen. Mvh. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 11:11 (CET)


Anerkendt af FN[rediger kildetekst]

Det fremgår ikke af uafhængige kilder i skrivende stund, at WFDY er anerkendt af FN og/eller har et samarbejde med FN.

WFDY har et ønske om at fastholde et påstået samarbejde med FN, citat: "Maintain the closest possible contact with the Unite Nations Organization and its agencies, particularly with the Economic and Social Council (ECOSOC), the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), and the International Labour Organization (ILO), by cooperating in their programmes for youth and by interesting them in solution of questions of vital concern to young people;" (http://www.wfdy.org/constitution/) --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 13:14 (CET)

Kontoreg sletter her[1] at WFDY er FN-anerkendt. Jeg havde ellers researchet på påstanden for at finde en kilde og det fremgår derfor af det nye afsnit "FN" at WFDY har højeste rådgivende status (ECOSOC General Consultative Status) hos FN's økonomiske og sociale råd[2] --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 13:25 (CET)
Jeg kunne finde dolumentationen for udsagnet i kilderne, men den er god nok WFDY har et samarbejde med FN, - jeg beklager, hvorfor jeg har genindsat i artiklen, at WFDY samarbejder med FN. --Kontoreg(Henvendelse) 25. mar 2016, 13:33 (CET)

Påstanden "fik Peace Messenger Award af FN's generalsekretær i 1987" har fået påsat {{km}}. Jeg var selv ude at se efter kilder til påstanden (som må bero på en misforståelse, da det vist er personer, der udpeges til "peace messenger"). Muligvis en aktiv i organisationen, jeg kan ikke finde noget om Arja Saijonmaa‎s eventuelle aktivitet ifm. DUV. --Madglad (diskussion) 25. mar 2016, 14:01 (CET)

  1. ^ [7] Kontoregs wiki-rettelse om FN
  2. ^ [8] ECOSOC status