Duke Ellington

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Duke Ellington
Duke Ellington restored.jpg
Duke Ellington under koncertpause på Jahrhunderthalle i Frankfurt, Tyskland, den 2. juni 1965.
Information
Født 29. april 1899(1899-04-29)
Washington D.C. Rediger på Wikidata
Oprindelse USA
Død 24. maj 1974 (75 år)
New York City Rediger på Wikidata
Genre Jazz
Big Band
Beskæftigelse Komponist
Orkesterleder
Pianist
Aktive år 1914 - 1974
Instrumenter
Piano

Edward Kennedy "Duke" Ellington (29. april 189924. maj 1974) var en amerikansk jazzmusiker: komponist, orkesterleder og pianist. Ellington er en af de mest betydningsfulde personligheder i jazzens historie[kilde mangler], og hans bigband var i årtier hjemsted for mange af jazzens andre store, der i kortere eller længere tid spillede hos ham.

Han voksede op i en sort middelklassefamilie, fik en god uddannelse, herunder musikundervisning, og i 1917 dannede han sit første orkester.

I 1923 blev han aktiv på jazzscenen i New York, hvor han året efter overtog orkestret The Washingtonians. Det egentlige gennembrud kom, da hans orkester, der udelukkende bestod af sorte musikere, i 1927 fik en tre-års kontrakt med den prominente Harlem-natklub, Cotton Club, der var forbeholdt et hvidt publikum. Orkestret bestod bl.a. af barytonsaxofonisten Harry Carney, altsaxofonisten Johnny Hodges, basunisten Joe "Tricky Sam" Nanton og trompetisten Cootie Williams.

I 1938 indledte Duke Ellington et tæt samarbejde med komponisten og arrangøren Billy Strayhorn, som i 1941 skrev orkestrets signaturmelodi "Take The A-Train". Frem til sin død i 1974 samarbejdede han med orkestret, og havde del i flere af deres kendteste melodier.

The Duke Ellington Orchestra er blevet videreført af sønnen Mercer Ellington og senest af hans barnebarn Paul Ellington, der er født og opvokset i Danmark.

Duke Ellington i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Duke Ellington har besøgt Danmark en del gange[1]:

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Referencer[redigér | redigér wikikode]