Dværghamster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
22 måneder han Phodopus roborovskii i sand

Dværghamsterne er en gruppe af små hamstere i Phodopus-familien. Den kinesiske hamster er ofte refereret til som en dværghamster, selvom den ikke tilhører samme familie.

Arter[redigér | redigér wikikode]

Phodopus-familien (korthalede dværghamstere):

  • Phodopus campbelli, Campbells dværghamster, eller Campbells
  • Phodopus roborovskii, Roborovskis dværghamster (ørken)
  • Phodopus sungorus, Vinterhvid dværghamster

Cricetulus-familien (rottelignende hamstere):

  • Cricetulus griseus, kinesisk hamster.

Dværghamstere har færre farver end den syrriske hamster, men mange har den som kæledyr da de er meget små. Campbells og vinterhvid lever som regel mellem 1,5 og 2,5 år og når en længde på 8-10 cm.

Den kinesiske hamster har en længde på 10-12 cm og lever normalt mellem 2,5 og 3 år. Roborovski-hamsteren er den mindste og måler kun 4-5 cm og lever i 3 til 3,5 år. Vinterhvid har en længde på 8-10 cm såvel som Campbells.

Nogle vil også mene, at der er en art, der hedder sibirisk dværghamster, men det var fordi man før i tiden kaldte både vinterhvid og campells også kaldte dem sibirske dværghamster, men dette skabte for meget forvirring, og Dansk Hamster Forening anbefaler, at man ikke bruger betegnelsen mere, og de har indført stamtavler på ægte vinterhvide og cambells. Hos vinterhvide og cambells, uden stamtavle, kan man være 99,9 procent sikker på, at de er en blanding af cambells og vinterhvide, også kaldet hybrider. Ulempen ved dette er, at der blandt andet er forskel i størrelsen på de to arter, og derfor vil en vinterhvid hun have svært ved at føde unger på størrelse med cambells. Hybrider er ikke det samme som raceblanding eksempelvis gadekryds, da det er arter man blander, det kan sammenlignes med at parre en hest og et æsel eller en løve og en tiger.

Vinterhvide adskiller sig fra de andre arter ved, at de kan skifte til en anden farve om vinteren.

Cambells er den dværghamster, som findes i flest forskellige farver.

Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.