Edmond Halley

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Edmond Halley. Måske var hans største opdagelse, at den samtidige Isaac Newton, havde formuleret en overbevisende matematisk formel for tyngdekraften.

Sir Edmond Halley (født 8. november 1656, død 14. januar 1742) var en engelsk astronom, geofysiker, matematiker, meteorolog og fysiker.

I 1705 beregnede Halley, at en lysende komet var periodisk tilbagevendende og ville vise sig igen i 1758. Kometen viste sig som forventet og er nu kendt som Halleys Komet. Desværre døde Halley i 1742 og så derfor aldrig sin forudsigelse blive virkeliggjort.

I 1716 opfandt Halley to typer dykkerklokker, som ville gøre det muligt for folk at udforske dybhavet. Halley var banebrydende for vores forståelse af mange forskellige ting: handel, vinde, tidevand, kartografi, marinehjælpeskibe, navigation, statistik omkring dødelighed og stjernernes bevægelser.

Halley var af den, set med nutidige øjne, fejlagtige overbevisning, at Jorden bestod af koncentriske kugler på størrelse med de inderste planeter, som hver kunne indeholde liv.

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi