Edward Lorenz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Edward Norton Lorenz
Født 23. maj 1917
USA West Hartford, Connecticut
Død 16. april 2008 (90 år)
USA Cambridge, Massachusetts,
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Matematiker og meteorolog
Kendt for kaosteori
Sommerfugleeffekten
Lorenzattraktor

Edward Norton Lorenz (23. maj 191716. april 2008) var en prisbelønnet amerikansk matematiker og meteorolog og en af pionererne bag kaosteorien. Han er specielt kendt for den såkaldte sommerfugleeffekt.

Han studerede matematik ved Dartmouth College i New Hampshire og ved Harvard University i Massachusetts. Under 2. verdenskrig gjorde han tjeneste som varslingsmeteorolog for den amerikanske hærs flystyrker. Efter krigen startede han på studier i meteorologi ved Massachusetts Institute of Technology, hvor han senere var professor i mange år.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

I 1960'erne konstruerede Lorentz en deterministisk model for at studere atmosfærens cirkulationsmønstre ved hjælp af computere. Han opdagede da, at meget små variationer i initialtilstanden for hver af modellens tolv parametre førte til fuldstændig divergerende løsninger. Denne følsomhed for startbetingelserne blev senere kendt i populariseret form under navnet sommerfugleffekten. Han brugte denne betegnelsen første gang under et foredrag den 29. december 1979.

Lorenz fortsatte med at udlede de underliggende matematiske sammenhænge og publicerede et forholdsvis enkelt sæt af ligninger, som tilsammen beskriver et kaotisk mønster, senere kendt som Lorenzattraktoren.

Han anses som en af de mest indflydelsesrige matematikere i det 20. århundrede.