Eižens Laube

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eižens Laube

Personlig information
Født 25. maj 1880 Rediger på Wikidata
Riga, Letland Rediger på Wikidata
Død 21. juli 1967 (87 år) Rediger på Wikidata
Portland, Oregon, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Rigas Polytekniske Institut (til 1906) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Professor, arkitekt Rediger på Wikidata
Fagområde Arkitektur Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Rigas tekniske universitet, Letlands Universitet Rediger på Wikidata
Arbejdssted Riga Rediger på Wikidata
Bevægelse Jugendstil Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Anerkendelseskorset,
Trestjerneordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Eižens Laube (i ældre kilder Eugen Laube; født 25. maj 1880 i Riga i Guvernement Livland, død 21. juli 1967 i Portland i Oregon) var en tyskbaltisk arkitekt fra Letland. Laube var ansvarlig for noget af rekonstruktionsarbejdet på Riga Slot i 1930'erne, og han tegnede mere end 200 bygninger i Riga.

Laube dimiterede fra Rigas Polytekniske Instituts afdeling for arkitektur i 1907. I sine tidlige akademiske år, begyndte han at arbejde for Konstantīns Pēkšēns arkitektkontor.

Fra 1909 til 1914 var han officiel rådgiver for kommissionen til kunstneriske sager i arkitektur i Riga. Han var også formand for Letlands Arkitektforening (1924–26). I 1944 emigrerede han til Tyskland, hvor han arbejdede som professor i arkitektur ved Baltiske Universitet i Pinneberg, nær Hamborg. Fra 1950 boede han i USA.

Før 1. verdenskrig var Laube en af pionererne i Rigas Jugendstil-bevægelse, særligt bemærkelsesværdigt er den overdådigt udsmykkede bygning på Tallinas iela 23 fra 1901, tegnet i samarbejde med Pēkšēns. Hans bedst kendte værker er i den nationalromatiske stil. Laube anvendte primært naturlige materialer, forskelligt farvede mursten, lokale sorter af sten, metal og træ. Laubes bygningsornamentering bestod typisk af blomster og geometriske motiver, og hans bygninger var som regel rettet opad i en lodret form. Hans senere værker, især fra 1930'erne, var præget af flere nyklassicistiske påvirkninger.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Krastiņš, Jānis (2002). Rīgas arhitektūras meistari 1850-1940 : The masters of architecture of Riga 1850-1940 (lettisk og engelsk). Riga: Jumava. ISBN 9984054500. OCLC 52258305.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


ArkitektSpire
Denne biografi om en arkitekt er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi