Eik Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Eik Bank er en færøsk-ejet bank. Internetbanken Eik Bank Danmark A/S beliggende på Oslo Plads 2 i København er det danske datterselskab ejet af Eik Banki P/F (i daglig tale Eik) hjemmehørende i Tórshavn, som er Færøernes første og største pengeinstitut og en af de ældste banker (stiftet i 1832) indenfor det danske rigsfællesskab.

Eik Banki P/F var tidligere kendt som Føroya Sparikassi. Det nuværende navn, som betyder egetræ (eg) – på både islandsk, norsk og færøsk, og en ny grafisk identitet (logo, farver, typografi og grafisk linje) blev introduceret tirsdag den 19. december 2006 for at skabe en mere international profil og dermed gøre det lettere for banken at kommunikere med udenlandske kunder og samarbejdspartnere – som i dag udgør en større del af bankens aktiviteter og investeringer. Det er endvidere flere år siden den gik fra sparekasse (som det tidligere navn indikerede) til bank. Navnet symboliserer det solide gamle egetræ, der i mange år har været fælles logo for de danske sparekasser.

Det danske datterselskab opererede tidligere under navnet Kaupthing Bank Danmark A/S og åbnede første gang dørene for dets kunder den 1. juli 2001. Dengang havde banken 10 medarbejdere, men beskæftiger i dag ca. 100 medarbejdere (pr. juli 2010). Banken er en online bank, som beskæftiger sig med rådgivning indenfor investering, pension, bolig og formuepleje. Føroya Sparikassi var med til at etablere Kaupting Bank Danmark A/S som repræsentationskontor for islandske Kaupting Bank i januar 2001 og Føroya Sparikassi var fra starten medejer med 20 procent, mens Kaupthing Bank sad på 80 procent. Ved en kapitalforhøjelse i 2003 forøgede Føroya Sparikassi ejerandelen til 25% mens Kaupting Bank derefter var ejer af 75%.

Da Føroya Sparikassi den 1. januar 2005 blev eneaktionær, skiftede banken i Danmark navn til Eik Bank Danmark A/S. Moderselskabet i Færøerne fik således sit nuværende navn fra det danske datterselskab. Eik Bank Danmarks direktør er Kim Sandberg.

Den 30. september 2010 blev Eik Bank Danmark overdraget til Finansiel Stabilitet[1]. Eik Bank Danmark blev efterfølgende solgt til Spar Lolland, som den 28. februar 2011 erhvervede aktierne i banken fra Finansiel Stabilitet [2].

Eik Bank Danmark A/S fortsatte i Sparekassen Lolland A/S under navnet FinansNetbanken, som en selvstændig forretningsenhed med fortsat fokus på internetbaserede bankydelser. Den 26. januar 2013 overtog Jyske Bank A/S aktiviteterne i Sparekassen Lolland A/S. Jyske Bank A/S har valgt at videreføre konceptet i FinansNetbanken [1].

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.