El-hockey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Elhockeykamp i Sverige

El-hockey er en holdsport i hockeyfamilien for personer med et fysisk handicap, som eksempelvis muskelsvind eller spastisk lammelse. Der spilles i specielt fremstillede el-hockey-stole med fastmonteret hockeystav på fronten og 3 spillere fra hvert hold på banen af gangen. Banen måler 14x20 meter med mindre bander.

Sporten organiseres i Danmark af Idrætsudvalget for el-hockey som også organiserer den beslægtede sport EWH / Power Hockey. I danmark findes der 12 el-hockey klubber med 29 udøvende hold under forbundsmesterskabet. Sporten spilles primært i Danmark, Norge og Sverige.

Spillet[redigér | redigér wikikode]

El-hockey er en holdsport, der henvender sig til fysisk handicappede børn og unge. Sporten foregår i nogle små, specialbyggede, elektriske kørestole (de såkaldte sportsstole) og der stilles store krav til den enkelte spillers færdigheder hvad angår boldkontrol, overblik, reaktionsevne og spilforståelse i et højt tempo.
Spillet foregår på en bane omkranset af bander og er 14 meter i bredden og 20 meter i længden. Hvert hold har 3 spillere på banen af gangen, hvoraf den ene som regel er målmand med mindre denne spiller udgøre den en tredje markspiller i stedet. Der er altså 4-6 markspillere på banen af gangen hvilket medfører mange en-mod-en-dueller og gør spillet actionpræget og intenst. På grund af de få spillere kan en enkelt god screening skabe en helt åben målchance, så de spillere der ikke lige er i nærheden af bolden, kæmper ofte en hård kamp for at skabe plads til deres medspillere. Derfor er der også altid 2 dommere i en kamp.

Stole[redigér | redigér wikikode]

Sportsstolen blev i sin tid opfundet af nu afdøde Mogens Holm Rasmussen, der i 1994 modtog en design-pris for opfindelsen. Stolene koster ca. 60.000 kroner og tilpasses den enkelte spillers behov. Stolene kan køre 14 kilometer i timen og den vigtigste del af stolen, i relation til bolden, er det kryds af plast der er monteret forrest på stolen kaldet staven. Det er den man bruger til at kontrollere bolden med - og ved afleveringer og afslutninger er den et helt uundværligt redskab. Da staven er fastmonteret i modsætning til en floorball-stav, er det stolens bevægelser der giver bolden fart og retning. Stolen styres via et joystick.

Organisering[redigér | redigér wikikode]

For tiden er der 12 el-hockey-klubber i Danmark, og den igangværende forbundsmesterskabsturnering bestående af 1. division, 2. division, 3. division Nord, 3. division Syd og 3. division Øst har deltagelse af 29 hold. Der er medaljer til de 3 bedste hold i hver division. Alt vedrørende el-hockey i Danmark administreres af Idrætsudvalget for el-hockey, der vælges på årsmødet, som i 2007 blev afviklet d. 9. juni i Vejle. Udvalget består af 7 medlemmer, hvoraf de 2 er spillerrepræsentanter. Spillerrepræsentanterne vælges af spillerforeningen, der består af en spiller over 14 år fra hver klub. Spillet er endnu ikke udbredt andre steder end i Danmark, Norge og Sverige.

Danske klubber[redigér | redigér wikikode]

Svenske klubber[redigér | redigér wikikode]

Norske klubber[redigér | redigér wikikode]

Andre[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

SportSpire
Denne artikel om sport er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.