Eliminationsreaktion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eliminationsreaktion af cyclohexanol til cyclohexen med svovlsyre og varme.[1]

En eliminationsreaktion er en type organisk reaktion i hvilket to substituenter bliver fjernet fra et molekyle i enten en reaktionsmekanisme i én eller to trin.[2] Mekanismen i et trin er kendt som en E2 reaktion, og mekanismen i to trin er kendt som en E1 reaktion. Tallet har ikke noget at gøre med antallet af trin i mekanismen med derimod kinetikken under reaktionen, som er henholdsvis bimolekylær og unimolekylær. I de fleste organiske eliminationsreaktioner mistes mindst ét hydrogen til at danne en dobbeltbinding, og graden af umættethed øges. Det er også muligt at et molekyle kan undergå reduktiv elimintation, hvor molekylets valens falder med to.

En vigtig gruppe af eliminationsreaktioner er dem, som involverer alkylhalider med gode leaving groups, der reagerer med Lewis base og danner en alken. Eliminationsreaktion kan betragtes som det modsatte af en additionsreaktion. Når substratet er asymmetrisk blev regioselektiviten bestemt af Zaitsevs regel.

Eliminationer i opløsninger kan opdeles i tre mekanismer[redigér | redigér wikikode]

  • E1-mekanismen (elimination, unimolekylær) forløber i to trin.
  • E2-mekanismen (elimination, bimolekylär) forløber i et trin.
  • E1cB-mekanismen forløber i to trin.


referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Organic Syntheses I:185 http://orgsynth.org/orgsyn/pdfs/CV1P0183.pdf
  2. ^ March, Jerry (1985), Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure (3rd ed.), New York: Wiley, ISBN 0-471-85472-7
KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.