Elisabeth Shue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Elisabeth Shue
Elisabeth Shue at the 2009 Tribeca Film Festival 2.jpg
Elisabeth Shue til Tribeca Film Festival 2009
fødenavn Elisabeth Judson Shue
fødselsdato og fødested 6. oktober 1963 (53 år)
Wilmington, Delaware, USA
statsborger i USA Amerikansk
Aktive år 1984-nu
ægtefælle Davis Guggenheim (1994-nu)
barn En søn og to døtre
søskende Andrew Shue
beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, skuespiller, filmproducent, sanger
uddannelsessted
(alma mater)
Harvard, Wellesley College
optræder som / i Sera i Leaving Las Vegas
officiel hjemmeside http://www.elisabethshue.net/

Elisabeth Shue (født 6. oktober 1963 i Wilmington, Delaware i USA) er en amerikansk skuespiller, der blandt andet er blevet nomineret til en Oscar for filmen Leaving Las Vegas.

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Shue blev født i Wilmington i Delaware og voksede op i New Jersey med tre brødre i hjertet af en middelklasse familie. Elisabeth, var datter af Anne Wells, ansat i en bank, og James Shue, advokat og ejendomsmægler, der blev skilt, da hun var elleve. Hans far var en republikansk aktivist, der forsøgte at blive valgt til Senatet for New Jersey.

I hendes teenageår begyndte hun at deltage i tv-reklamer for blandt andet Hellman's Mayonnaise og Burger King, mens hun gik på Columbia High School (i Maplewood) og senere på college i Wellesley og Harvard.

Skuespillerkarriere[redigér | redigér wikikode]

Elisabeth Shue 2006

I 1984 fik hun en rolle i tv-serien Call to Glory og samme år fik hun rollen som kæresten Ali i The Karate Kid. Hun fandt hurtigt ind i rollen som en sød kæreste og medvirkede også som sådan en i Adventures in Babysitting, Cocktail, Tilbage til fremtiden II og Tilbage til fremtiden III. Hendes karriere fik sig en stor oprykning, da hun optrådte i Leaving Las Vegas, hvor hun spillede en prostitueret med et hjerte af guld. Rollen gav hende en Oscar-nominering, men de følgende film blev skuffelser. Rollen som kæreste med Woody Allen i Deconstructing Harry gav hende stor anmelderros, men så kom nogle nogle film, der floppede. I Hollow Man, havde hun for første gang i lang tid en hovedrolle i en film, der klarede sig godt finansielt.

Shue er gift med tv-produceren Davis Guggenheim, og med ham har hun en søn og to døtre. Hendes bror er skuespilleren Andrew Shue.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]