Delaware

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Delaware
Delawares delstatsflag Delawares delstatssegl
Flag Segl
Kælenavn: The First State
Kort over USA med Delaware markeret
Land USA USA
Hovedstad Dover
Største by Wilmington
Areal Nr. 49
 • Total 6.452 km2
 • Bredde 48 km
 • Længde 161 km
 • Landareal 5.068 km²
 • Vandareal 1.387 km²
 • Andel vand 21,5 %
 • Breddegrad 38°27'N til 39°50'N
 • Længdegrad 75°27'W til 75°47'W
Befolkning Nr. 45
 • Total 864.764 (2007)
 • Befolknings­tæthed 170,63 indb./km2
Topografi
 • Højeste punkt 137
 • Middelhøjde 18 meter
 • Laveste punkt 0
Historie
 • Indtrådt i unionen 7. december 1787 (som nr. 1)
Guvernør John C. Carney Jr. (D)
Tidszone Eastern: UTC -5/-4
ISO 3166-kode US-DE
Forkortelser DE

Delaware er en amerikansk delstat. Den er kendt som "den første stat", da det var den første af de 13 kolonier til at ratificere den amerikanske forfatning. Det skete den 7. december 1787.

Staten har blot 864.000 indbyggere og er med sit areal på bare 6.452 km² USA's næstmindste. Til sammenligning er Danmarks areal på 43.094 km². Statens hovedstad hedder Dover, mens den største by er Wilmington.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kort over Swaanendal, anlagt af hollænderne, senere navngivet Delaware Bay

Før Delaware blev bosat af europæiske kolonister, var området hjemsted for stammen lenape. Hollænderne var de første, som bosatte sig og grundlagde en handelsstation i 1631. I 1638 blev en svensk handelsstation og koloni grundlagt af hollænderen Peter Minuit. 13 år efter grundlagde hollænderne under ledelse af Peter Stuyvesant et nyt fort, og i 1655 overtog de hele den svenske koloni. Ni år senere, i 1664, blev hollænderne fordrevet, og området blev overgivet til William Penn i 1682.

Efter USA's uafhængighedskrig var statsmænd fra Delaware blandt de stærkeste tilhængere af en stærk og central regering i USA, men med lige repræsentation for hver delstat. Da man enedes om at danne Repræsentanternes Hus og Senatet blev Delaware den første delstat, der ratificerede USA's grundlov og blev derved den første delstat i USA.

Mange tilflyttere fra kolonierne Maryland og Virginia var vant til en økonomi baseret på tobaksproduktion og var i stigende grad afhængig af slavers arbejdskraft. Forsøg på at afskaffe slaveriet i Delaware mislykkedes, men i 1860 var der kun 1.800 slaver ud af en befolkning på 90.000, inkl. 20.000 frigivne slaver.

Under den amerikanske borgerkrig var Delaware en slavestat, som forblev i Unionen, idet man stemte for ikke at bryde ud den 3. januar 1861.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Parlamentet i Dover består af et Repræsentanternes Hus med 41 medlemmer, som vælges for to år, og et Senat med 21 medlemmer, som vælges for fire år.

Den udøvende magt ledes af Delawares guvernør. Den nuværende guvernør er Demokraten John C. Carney Jr. som afløste Jack Markell i 2017. Delawares to senatorer i USA's senat er de to Demokrater Chris Coons og Thomas R. Carper. Delawares ene repræsentant i Repræsentanternes Hus er Demokraten Lisa Blunt Rochester.

Flertallet af de registrerede vælgere i Delaware er fra det Demokratiske Parti. Indtil præsidentvalget i 2000 plejede vælgerne ved præsidentvalg at stemme på den kandidat, der senere blev præsident. I 2000 og 2004 har et flertal af Delawares vælgere dog støttet den Demokratiske kandidat – i 2000 Al Gore og i 2004 John Kerry.

Demokraterne har vundet de seneste fire guvernørvalg og henter de fleste stemmer i det tætbefolkede New Castle County, hvorimod de mindre befolkede amter Kent og Sussex stemmer Republikansk.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Kort over Delaware

Delaware har grænser til New Jersey, Pennsylvania og Maryland. Delaware er 161 km lang og mellem 9 og 48 km bred, og er med et totalt areal på 6.452 km² den næstmindste delstat i USA efter Rhode Island.

Delaware er inddelt i 3 amter: fra nord til syd, New Castle County, Kent County og Sussex County.

Delaware er et fladt område, delstatens højeste punkt nær Wilmington ligger 137 m.o.h. Den nordlige del af staten er karakteriseret ved bakker, og mod syd er der flade, sandede, og i nogle områder moseagtige arealer.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Eftersom næsten hele Delaware er en del af den atlantiske kyststeppe, bliver klimaet modereret af havet. Delstaten er en overgangszone mellem fugtigt, subtropisk klima og fastlandsklima. På trods af delstatens lille størrelse er der en betragtelig variation i gennemsnitstemperaturen og i mængden af snefald mellem syd og nord. Den sydlige del af staten har et relativt mildere klima og en længere vækstsæson end den nordlige del. Alle dele af Delaware har relativt varme og fugtige somre. Amterne Kent og Sussex ligger i den subtropiske klimazone, men der er uenighed om, hvorvidt New Castle County har et subtropisk klima eller et varmt fastlandsklima.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Delawares bruttodelstatsprodukt var i 2003 49 mia. USD, og den gennemsnitlige personlige indkomst 34.199 USD – den niendehøjeste i USA.

Delawares landbrugsproduktion omfatter fjerkræ, havekultur, sojabønner, mælkeprodukter og majs. Industriprodukterne omfatter kemiske produkter, forarbejdede fødevarer, papirvarer samt gummi- og plasticvarer. Delawares økonomi klarer sig generelt bedre end USA's nationale økonomi.

Dover Air Force Base, som ligger i hovedstaden Dover, er en af de største flyvestationer i USA og en stor arbejdsplads.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

De fem største ophavsgrupper i Delaware er: Afroamerikanere (19,2%), irsk-amerikanere (16,6%), tysk-amerikanere (14,3%), britisk-amerikanere (12,1%) og italiensk-amerikanere (9,3%). Delaware har den højeste andel af afroamerikanere nord for Maryland, og havde den største befolkning, der var frie sorte (17%) før borgerkrigen.

I 2000 talte 90,5% af indbyggerne engelsk som eneste sprog. 4,7% talte spansk. I 2006 blev det foreslået at gøre engelsk til officielt sprog.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Brendywine Creek

De religiøse tilhørsforhold blandt befolkningen i Delaware er:

(Kilde: American Religious Identification Survey, City University of New York)

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 39°00′N 75°30′V / 39°N 75.5°V / 39; -75.5