Ellen Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ellen Dahl
Pseudonym Paracelsus Rediger på Wikidata
Født Ellen Alvilde Dinesen Rediger på Wikidata
13. september 1886 Rediger på Wikidata
Rungstedlund, Danmark Rediger på Wikidata
Død 17. februar 1959 (72 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Dybbøl Rediger på Wikidata
Far Wilhelm Dinesen Rediger på Wikidata
Mor Ingeborg Dinesen Rediger på Wikidata
Søskende Karen Blixen,
Thomas Dinesen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Manuskriptforfatter, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Sandbjerg Slot eller Palæet, hvor Ellen Dahl boede fra 1929 til 1959.

Ellen Alvilde Dahl (døbt Ellen Alvilde Dinesen) (pseudonym Paracelsus) (født 13. september 1886Rungstedlund, død 17. februar 1959 i København) var en dansk forfatter.

Ellen Dinesen, der var Karen Blixens yngre søster, blev født på Rungstedlund i Nordsjælland som yngste datter af forfatteren, kaptajn Wilhelm Dinesen og Ingeborg Dinesen. Ellen Dahl blev i 1916 gift med godsejer og overretssagfører Knud Dahl (1876-1945), der i 1929 købte Sandbjerg Gods i SandbjergSundeved nord for Sønderborg efter lensgreve Christian Einar Revntlows død. Efter Knud Dahls død åbnede hun Sandbjerg for kulturpersonligheder og videnskabsmænd, og i 1954 skænkede hun godset til Aarhus Universitet. Ved hendes død i 1959 overtog universitetet den fulde dispositionsret over Sandbjerg Gods

1924 købte Ellen og Knud Dahl gården Nedre Strandkær på Mols af arkitekten Egil Fischer, og i 1941 lader de jorderne frede og skænker den videnskabelige brugsret af dem samt et i 1938 opkøbt husmandssted til Naturhistorisk Museum i Århus. Knud Dahl døde i 1945, og seks år senere, i 1951, skænker Ellen Dahl hele gården til museet, der siden da har brugt den som forsknings- og konferencecenter. Det samlede areal, som nu hedder Molslaboratoriet, er på ca. 150 ha. og omfatter såvel hede som overdrev, løvskov og græsningsskov. Der forskes bl.a. i jordbundsøkologi og landskabspleje samt generelt i flora og fauna i Mols Bjerge. Ellen Dahl beholdt selv et mindre areal omkring det sommerhus, hun fik Egil Fischer til at tegne til sig.

Hun skrev senere til Karen Blixen om, hvor meget hun savnede sin mand efter hans død, fordi hun følte, at hele hendes liv havde drejet sig om ham. I 1954 skænkede Ellen Dahl ejendommen til Aarhus Universitet, som ved hendes død i 1959 overtog den fulde dispositionsret over godset, der ved hjælp af et erhvervsdrivende fond uden tilskud af offentlige midler i dag driver kursusvirksomhed på godset.

Som forfatter skrev Ellen Dahl en række manuskripter under pseudonymet Paracelsus,[note 1], "Parabler" (Gyldendalske Boghandel, 1928), Introductioner (C.A Reitzels Forlag, 1931) og under eget navn "Vejrkalender" og Dansk Billedbog (Berlingske Forlag, 1941).

Hun købte Thomas Dinesens andel i ejendommen Rungstedlund og donerede den til Rungstedlundfonden.[1] Dette forhindrede en splittelse i familien og gav mulighed for, at Karen Blixens hus kunne bevares for eftertiden.

Ellen Dinesens gravsted er på Dybbøl Kirkegård, Dybbøl.

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet henviser til den schweiziske læge og alkymist Theophrastus Bombast von Hohenheim.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Selborn, Clara: Notater om Karen Blixen, Falun 2006, p. 136.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]