Emotionsfokuseret terapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en moderne humanistisk psykoterapi[1], som integrerer Carl Rogers personcentreret terapi (klientcentreret terapi) med elementer fra oplevelsesorienterede psykoterapi metoder som gestaltterapi, fokusering (Eugene Gendlin) samt elementer fra psykodynamisk psykoterapi, eksistentiel terapi og narrativ terapi[2]. Emotionsfokuseret har eksisteret siden 1970'erne og blev udviklet af Leslie Greenberg og Laura Rice fra York University, samt Robert Elliott. Et EFT-terapiforløb varer i gennemsnit 8-20 samtaler[3].

Målgruppe og anvendelsesområde[redigér | rediger kildetekst]

EFT er særligt velegnet til personer, der er interesseret i at forbedre deres evne til at opbygge og vedligeholde sunde, følelsesmæssige forbindelser med andre. Tilgangen er mindre egnet til personer, der søger redskaber eller enkle løsninger på specifikke problemer, eller som primært søger terapi for rent individuelle udfordringer.

Hovedtræk[redigér | rediger kildetekst]

Emotion-fokuseret terapi (EFT) er en terapeutisk tilgang, der primært fokuserer på at forstå og arbejde med følelser for at fremme psykologisk heling og vækst[4]. Terapien er ikke baseret på at lære redskaber eller værktøjer til problemløsning, men involverer en proces med følelsesmæssig udforskning og bevidsthed.

I Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark findes træning i EFT ved Institut for EmotionsFokuseret Terapi[5] og EFT-instituttet

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Bagge, Niels (2011): Emotions-fokuseret terapi og Rogers’ relationelle kernebetingelser i Lisbeth Sommerbeck og Allan Larsen (red). : Empati, Accept og Ægthed: Arven efter Carl Rogers.  København: Psykologisk Forlag
  • Bagge, Niels (2018): Emotionsfokuseret Terapi (EFT). Dansk Psykologforening: Psykologi og Viden

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bagge 2018
  2. ^ Bagge 2011
  3. ^ https://www.nyceft.org/about-eft
  4. ^ Bagge 2013
  5. ^ Institut for EmotionsFokuseret Terapi Arkiveret 22. oktober 2020 hos Wayback Machine (IEFT).