Enblomstret Flitteraks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Enblomstret Flitteraks ?
Melica uniflora fluy 80 05052007 2.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Liliopsida (Enkimbladede)
Orden: Poales (Græs-ordenen)
Familie: Poaceae (Græs-familien)
Slægt: Melica (Flitteraks)
Art: M. uniflora
Videnskabeligt artsnavn
Melica uniflora
Retz.

Enblomstret Flitteraks (Melica uniflora) er et 30-45 cm højt græs, der vokser i åben skov og krat. Bladene er overhængende, flade og linjeformede. Blomsterstanden er en ensidigt forgrenet top med enkeltvis siddende småaks.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Enblomstret Flitteraks er et flerårigt græs med en blødt overhængende og tæppedannende vækstform. Bladene er flade og linjeformede, lysegrønne på begge sider og ganske svagt hårede. Blomstringen sker i maj-juni, hvor de blomsterbærende skud hæver sig højt over bladdækket. Blomsterstanden er en åben, ensidigt forgrenet top med udspærrede eller helt oprette grene, der hver især bærer 1-6 småaks. Frugterne er nødder med blivende yderavner.

Rodnettet består af krybende jordstængler og trævlede, grove rødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,45 x 0,45 (45 x 45 cm/år), heri ikke medregnet skud og blade fra jordstænglerne.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Enblomstret Flitteraks
L = 3 T = 5 K = 2 F = 5 R = 6 N = 6

Enblomstret Flitteraks er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Lilleasien, Kaukasus og det meste af Europa. I Danmark er den almindelig i Østjylland og på Øerne, og i øvrigt sjælden eller helt manglende.

Arten regnes for at tilhøre plantesamfundet Galio odorati-Fagetum, og den foretrækker et skyggefuldt voksested under løvskov, gerne i kystnære eller andre egne med høj luftfugtighed. Jordbunden skal helst være fugtig, omtrent neutral og med et nogenlunde højt indhold af mineralske gødningsstoffer.

I Ename-skoven i Flandern findes arten sammen med andre repræsentanter for gammel skovbund: Alm. Bingelurt, Firblad, Guldnælde, Klokkeskilla, Desmerurt, Fladkravet Kodriver, Hvid Anemone, Liden Singrøn, Lund-Fredløs, Påskelilje, Skov-Star, Skov-Viol, Smalbladet Mangeløv, Stor Konval og Veronica montana (en Ærenpris-art).[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]