Endlösung der Judenfrage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Huset i Wannsee, hvor konferencen fandt sted. I dag er det museum for "Endlösung".

Ordet "Endlösung" refererer til nazisternes plan om at fysisk udrydde alle jøder i Europa. Planen blev vedtaget på Wannseekonferencen den 20. januar 1942.

'Endlösung der Judenfrage', løsningen af det jødiske spørgsmål, har dog været diskuteret blandt forskere mht. hvorvidt betegnelsen dækkede over denne forklaring i hele naziregimets historie, eller om Endlösung havde forskelligt indhold på forskellig tid. For eksempel kunne nazisternes forsøg på at fordrive tyske jøder fra midten af 1930'erne være et udslag af "løsningen af det jødiske spørgsmål" på et givent tidspunkt, og selve udryddelsen af jøderne i 1940'erne et andet udslag på et andet og senere tidspunkt.

Det er i øvrigt påfaldende, at man fra nazistisk side på forhånd var klar over, at det ikke ville blive let at lave "Endlösung" i de nordiske lande[1].

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. Jf. følgende citat fra den officielle protokol fra konferencen: "Unterstaatssekretär Luther teilte hierzu mit, daß bei tiefgehender Behandlung dieses Problems in einigen Ländern, so in den nordischen Staaten, Schwierigkeiten auftauchen werden, und es sich daher empfiehlt, diese Länder vorerst noch zurückzustellen" Oversat: "Understatssekretær Luther meddelte hertil, at der ville dukke vanskeligheder op ved en dybtgående behandling af dette problem i nogle lande, således i de nordiske stater, og at det derfor anbefales at stille disse lande i bero i første omgang"

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksternt link[redigér | redigér wikikode]