Endlösung der Judenfrage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Huset i Wannsee, hvor konferencen fandt sted. I dag er det museum for Endlösung.

Endlösung (= endelig løsning) var nazisternes plan om at fjerne alle jøder i Europa, vedtaget på Wannseekonferencen den 20. januar 1942.

Endlösung der Judenfrage (endelig løsningen af det jødiske spørgsmål henviser til holocaust.

Under slaget om Moskva stod det i januar 1942 klart, at der ikke ville blive chancer for at blive af med jøder og andre "uønskede" ved - som planlagt - at forflytte dem langt ind i Rusland. Konferencens mødereferater om jødernes endelige skæbne indeholder eufemismerne "evakuering" og "forflytning". Men den tidligere plan om "territoriel løsning" var helt forladt; nu tales der om en "endelig løsning", og for første gang mærkes en uudtalt panik for at gå glip af den mulighed for etnisk udrensning, krigen østpå havde åbnet. [1]

Der er ikke tegn til nogen Endlösung i de nordiske lande. [2]

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Antony Beevor: Den andre verdenskrig (s. 318-20), forlaget Cappelen-Damm, 2018, ISBN 978-82-02-42146-5
  2. ^ Jf. følgende citat fra den officielle protokol fra konferencen: Unterstaatssekretär Luther teilte hierzu mit, daß bei tiefgehender Behandlung dieses Problems in einigen Ländern, so in den nordischen Staaten, Schwierigkeiten auftauchen werden, und es sich daher empfiehlt, diese Länder vorerst noch zurückzustellen. "Understatssekretær Luther meddelte hertil, at der ville dukke vanskeligheder op ved en dybtgående behandling af dette problem i nogle lande, således i de nordiske stater, og at det derfor anbefales at stille disse lande i bero i første omgang."

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksternt link[redigér | redigér wikikode]