Eskadron

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Polsk eskadron i 1830-31.

Eskadron ((fransk): escadron over (italiensk): squadrare for 'gøre firkantet') er navnet på en enhed på 100-150 ryttere, ledet af en ritmester (kaptajn). Dens størrelse svarer til fodfolkets kompagni. Senere benyttes betegnelsen eskadron for pansertroppernes underafdelinger med cirka 12 kampvogne.

I renæssancen var en escadron en firkantet opstilling af kompagnier af ryttere eller fodfolk. Eskadronen var af bataljonsstørrelse, og bestod af 500-600 mand.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark (2014) opdeles eskadroner i tre delinger à tre kampvogne, plus en kampvogn til eskadronschefen.[kilde mangler] Eskadroner indgår i kamptroppernes panser- eller panserinfanteri-bataljoner sammen med panserinfanteri-kompagnier. Der er i Danmark, til ceremonielle formål, en hesteeskadron fra Gardehusarregimentet tilbage, der, som navnet antyder, stadig rider på heste og bruger uniformer fra 1800-tallet.

Generelt er der tre forskellige eskadroner:

  • Kampvognseskadroner – kampvogne.
  • Opklaringseskadroner – spejderenheder med pansrede hjulkøretøjer, fx Eagle .
  • Stabseskadroner – signal-, stabs- og støttenheder.

Tidligere var der også:

Motorcyklisteskadronen[redigér | rediger kildetekst]

Den danske hær havde i mellemkrigstiden opbygget motorcykelstyrker, der var udrustet med Nimbus-motorcykler. De fleste var med sidevogn, men der var også solomotorcykler. De mest kendte havde installeret en 20 mm Madsen maskinkanon i sidevognsaffutage til at nedkæmpe panservogne med. Derudover var der bemandede sidevogne bevæbnet med 8 mm Madsen rekylgeværer mod infanteri[1]. Begge våben kunne afmonteres og affyres fra trefodsstativer. De fleste motorcykler blev dog anvendt som ammunitions-, ordonnans- eller kommandomotorcykler[2].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Analoge udtryk i andre værn[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nimbus motorcykel Arkiveret 27. september 2013 hos Wayback Machine Dansk Militærhistorie
  2. ^ Om dansk rytteri 1932-1940 Motorcyklisteskadronen Chakoten - Dansk Militærhistorisk Selskab