Eskapisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Eskapisme (af fr. échapper; rømme, flygte) betegner en flugt fra virkeligheden i form af f.eks. dagdrømme eller fokusering på udenomsjordiske ting. Det kan siges, at eskapisme indebærer enhver form for fokus på ting, der kan adskilles ens egen realitet, f.eks. en usund fokus på en hobby for at komme bort fra ens egen situation. Udtrykket bruges ofte i nedsættende betydning, og ofte ud fra udsagnsgiverens personlige holdning om, hvad der er og ikke er eskapistisk.

Eskapisme er en karakteristik, som bruges om flere typer litteratur og film, samt computer spil. Eksempler er: triviallitteratur, science fiction, helteskildringer (gerne historiske), westerns, krigslitteratur af fiktiv art, – kort sagt alt litteratur, som giver mulighed for at drømme sig væk eller ind i andres liv og roller, hvor hverdagen er anderledes og måske bedre end den her og nu.

Ikke alle litterater stiller sig lige negativt over for eskapisme. J.R.R. Tolkien hævdede i essayet "On Fairy-Stories", at formen gjorde læserens horisont videre, og C.S. Lewis – ophavsmand til Romferd-trilogien og Narnia, påpegede spøgefuldt, at modsætningen til eskapisten var fangevogteren. Science fiction-tilhængere påpeger også, at nævnte genre har bidraget stærkt til at man i dag har rumforskningsprogrammer.