Essy Persson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Essy Persson
Født 15. juni 1941 (82 år) Rediger på Wikidata
Göteborg, Sverige Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Essy Ingeborg Vilhelmina Persson, født 15. juni 1941 i Johanneberg, Göteborgs och Bohus län, er en svensk tidligere skuespiller og nuværende billedkunstner.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Essy Persson var i sine unge dage sekretær, men studerede parallelt hermed på en privat teaterskole. Hun fik sin første teaterrolle i 1963, og to år senere slog hun igennem med hovedrollen i den dansk-svenske film Jeg - en kvinde over for blandt andre etablerede stjerner som Preben Mahrt og Jørgen Reenberg. Denne for sin tid ret vovede rolle blev både en fordel og en ulempe for hende: Hun blev snart kendt over store dele af verden, men også for altid forbundet med sin rolle i netop den film. Hun fik roller i et par internationale produktioner, men vendte tilbage til hjemlandet, hvor det blandt andet blev til nogle roller i tv-serier, som Et købmandshus i skærgården (1972) og Profitörerna (1983).

Så tidligt som i 1973 havde hun stort set lagt skuespilfaget bag sig og gav sig i stedet til at studere på Konsthögskolan og senere på Konstfack. Hun har siden midten af 1980'erne ernæret sig som billedkunstner.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne svenske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi